Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе вот на недоверие, няма да участва в общ национален план с ГЕРБ

| обновено на 15.07.20 в 13:58
Снимка: БТА

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата е "корупция". Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да се сложи край на симбиозата между власт и корупция. По думите ѝ социалистите внасят народен вот на недоверие:

"Днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улиците, тук - в парламента, където трябва да се реши този проблем - с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи на коя страна е".   

Нинова направи изявление, в което припомни, че първият вот, който са внесли, също е бил за корупция, но разликата сега е, че те вече знаят механизмите за тази корупция, както и паралелната държава, която е сложила пипала във всяка сфера в нашия живот. От БСП призоваха народът да ги подкрепи и да излезе на протест. Те определиха ежедневните протести като справедливи. 

Социалистите коментираха и изказването на премиера на днешното заседание на правителството, който, според тях, предлага вариант за излизане от създалата се ситуация с различно сътрудничество и с различни партии. От левицата заявиха, че няма да участват в общ национален план за спасение заедно с ГЕРБ и Обединените патриоти. Те призоваха управляващите веднага да подадат оставка:

"Г-н Борисов, вероятно уплашен от ситуацията в страната, прави предложение и към опозиционните партии, освен към коалиционните си партньори, за общ план за стабилизация или спасение. БСП и парламентарната група на "БСП за България" няма да прави общ национален план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и ОП, с олигархично-мафиотския модел на управление на страната", заяви Нинова.

От БСП определиха като безсилие и некомпетентност поведението на МВР и оказаната агресия върху протестиращите граждани. Те призоваха вътрешния министър Младен Маринов да подаде оставка.

Социалистите настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев заради: 

"Грубото, с въоръжени представители на органите на властта, нахлуване в президентската институция. Това е записано и в декларацията още в събота. Той е принципен, той е последователен. Поне от 4 години в този мандат на парламента сме говорили, показвали и доказвали корупционните схеми на правителството и модела на управление - олигархично-мафиотски", обясни председателят на партията Корнелия Нинова. 

Тя призова членовете и симпатизантите на левицата да продължават да организират и да подкрепят, и да се включат в протестите в цялата страна:

"ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. Единственият начин това да спре е оставка на правителството. И градеж, отново, от умни, знаещи, можещи и честни хора".

Ирена Анастасова Снимка: БГНЕС
Това е петият ни вот и улицата днес, и протестите днес показват колко сме били прави", коментира пред "Хоризонт" Ирена Анастасова, секретар на парламентарната група на левицата. "Първият ни вот на недоверие в рамките на това Народно събрание, беше срещу корупцията, през 2018 година“, припомни Анастасова. Разликата сега според нея е, че освен че дават конкретни примери за корупция, посочват проблемите, които в годините са се насложили и са довели „до днешното състояние на нещата с корупцията в страната“. 

"Ако се гледат предварителните консултации, не разчитаме на никого", поясни Анастасова в отговор на въпрос ще имат ли подкрепа от други формации в парламента.

По казуса „Александър Паунов“  Ирена Анастасова заяви:

„Г-н Паунов наистина не е член на БСП и е коалиционен партньор. Ако трябва да говорим по-дълбоко за нещата, той пожела да напусне парламентарната група при разговор с лидера на нашата партия. Но ние не сме съд, не сме прокуратура, не можем да кажем това вярно ли е всичкото, не е ли вярно, да каква степен е вярно. Истината е, че този модел на управление е пуснал пипала в цялото общество, във всички институции, във всички партии включително. Не знам дали г-н Паунов е имал някакви други контакти с г-н Божков, но за нас този въпрос наистина е приключен от гледна точка на факта, че той не е представител на БСП, той е представител на комунистическата партия.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46