Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Трябва избирателен регистър, създаден по актуални данни

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

Продължаваме да не разполагаме с точни избирателни списъци. Проблемът с „мъртвите души“ съществува през целия почти 30-годишен период, в който се провеждат демократични избори. Една голяма част от несъответствията се дължи на миграционните процеси. Трябва ни избирателен регистър, създаден въз основа на актуални данни, който да отразява регистрациите по настоящ адрес“. Това подчерта пред БНР Ваня Нушева, политолог от „Прозрачност без граници“.

По думите ѝ в парламента не се е събирало необходимото мнозинство, за да бъдат коригирани списъците.

„Начинът, по който се случват част от манипулациите, е възможен, защото, ако едни избиратели фигурират номинално в избирателните списъци, но отсъстват от страната, е възможно с тези данни да бъде злоупотребено и да се окаже, че в края на изборния ден тези хора са гласували. Това е възможно, където няма наблюдатели или местните власти разполагат с личните данни на избирателите“.

Според нея търсенето на консенсус за изчистването на избирателните списъци е тема, която може да мобилизира волята на народните представители.

В предаването „12+4“ Нушева допълни:

Регионалните преброителни центрове могат да позволят да бъдат преброявани по прозрачен начин резултатите и да бъдат ограничавани възможностите за манипулации или неволни грешки… В условията на здравна криза и ограничителни мерки се оказва, че медиите са единственият ефективен канал за комуникация между политици и избиратели. Обществените медии би следвало да осигурят по-широка възможност за безплатен достъп и дискусии. В рамките на политическите дискусии участниците могат да предложат своите алтернативи, визии и програми за бъдещото управление на страната“.

Ваня Нушева уточни още един детайл, когато става въпрос за честни избори:

Изборната администрация – как се обучава, особено СИК, тук имаме постоянно констатиран дефицит. Важно е ОИК и РИК да разработят и прилагат система за адекватно реагиране на сигнали за нарушения... Наблюдение на изборния процес от независими наблюдатели“.

Необходима е и промяна в Изборния кодекс, и такава с организацията на изборния процес, подчерта още политологът.

Интервюто с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна