Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен ще инвестира 246 хил. лева за подобряване качеството на въздуха

Плевен
Снимка: plevendnes.com

Плевен ще инвестира близо 246 000 лева за подобряване качеството на атмосферния въздух. Средствата са осигурени като безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда", съобщиха от общината.

Плевен, който е седми по население град у нас и трети в Северна България, след Варна и Русе, е един от градовете с наднормено замърсяване на атмосферния въздух.

Плевенската община вече изпълнява програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на нормите за качество на атмосферния въздух на територията на областния град по показатели фини прахови частици с размер до 10 хm (ФПЧ10) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).

Предвид изтичащият срок на тази програма, общинските власти са разработили ново проектно предложение за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2025 г. Главната цел е идентифициране на мерки за постигане националните и европейски стандарти. Стратегическата цел е осигуряване на здравословна среда за живот на плевенчани и висока степен на защита на околната среда.

Точната стойност на инвестицията е 245 945,59 лв., от които европейско съфинансиране 209 053,75 лв. и национално - 36 891,84 лв. Общата продължителност на проекта е до 3 март 2021г., посочват от община Плевен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна