Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подлезът на Централна гара ще бъде преобразен с графити

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Първото издание "Графити арт фестивал - граф експрес" ще се проведе през август. Намеренията са да се преобрази неприветливата атмосфера в подлеза на Централната гара.

8 художници ще се включат в графити фестивала.

"Всички от тях са професионални графити артисти с опит от 20 години и сме направили съвместен художествен проект, който да обнови изцяло пространството, т.е. предизвикахме художниците да работят заедно по проекта, така че той да бъде една хомогенна картина в цялото пространство на подлеза", каза в предаването "Закуска на тревата" Деляна Ангелова от Сдружение Visionary.

Сдружението е спечелило финансиране за облагородяването на мястото по програма "Европа". За да се намали струпване на хора на мястото, където ще бъдат изобразени картини, ще бъде организиран онлайн тур, в който ще бъде разказана концепцията на художниците.

"Определено мога да кажа, че сме на едно европейско и световно ниво като стилове и качество, което художниците създават в изображенията. Много от тях са световно известни, пътуват на различни континенти, за да представят своето творчество, в изложби, в монументални стенописи. Така че в това няма никакво съмнение. Въпросът е, че ние като организация работим именно хората тук в България да започнат да го припознават все повече като начин на себеизразяване и едно изкуство, което е абсолютно наравно с всички останали", допълни Деляна Ангелова. 

Цялото интервю на Светлана Дичева с Деляна Ангелова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна