Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани излизат на протест в Бургас заради проекта за парк "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Протест на граждани ще се проведе преди днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Протестиращите настояват за запазване на статута на общинския път, който отвежда до т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, но  заради поставена ограда спира достъпа до плажа.

Две докладни записки са внесени за гласуване от общинските съветници по случая. В едната докладна се иска отмяна на решение на Общинският съвет относно статута на общинския пътя, а в другата общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, където се намира частното имение, свързано с Ахмед Доган.

Общинският път, който след решение на ОС в Бургас разшири границите на частния имот, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и попадна в неговата територия, предизвика острите реакции на част от общинските съветници, протестно масово ходене на плаж, революционно акостиране на брега на морето и скандал между лидерът на „Да България“ Христо Иванов и охранителите на имота, които се оказаха служители на НСО. След тези бурни събития последваха няколко опита на граждани, както и на общински съветници да отидат на малкия плаж в непосредствена близост до имота, колкото да установят, че ограда с надпис строителен обект препречва пътя към брега. Сега общинския съветник Константин Бачийски иска прегласуване на решението на общинския съвет, с което общински път стана частна собственост, но всъщност терена, който в момента е ограден е със статут на държана собственост.

Мотивите и констатациите обяснява Константин Бачийски:

„За деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинския съвет е длъжен да се поправи“.

Снимка: Даниела Костадинова

Защо да се спре реализацията на целия проект за парк „Росенец“ като се оттегли решението за него на общинският съвет обяснява председателят на местния парламент в Бургас професор Севдалина Турманова:

„Като общински съветници от ГЕРБ смятам, че нито един административен акт няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите, на общината“.

Решение на Общинският съвет може да се прегласува, само ако има нови факти и обстоятелства, каза общинският съветник от БСП Павел Маринов. Той смята, че решението за промяна на статута на общинския път, което всъщност е детайл  от един голям проект за благоустрояване на целия парк „Росенец“ е правилно

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Там частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна