Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Диалог за себе си“ - младите изясняват как разбират подкрепата

Снимка: НБУ

Над 60% от българските младежи се чувстват неподкрепени и рано започват да вредя на себе си, сочи изследване на СЗО. По този показател страната ни се нарежда на последно място в Европа.

Тези данни провокират изследователи и студенти от “Ноу-Хау център за Алтернативни грижи за деца“ към НБУ да създадат инициативата “Диалог за себе си“, за която разказва д-р Галина Маркова, ръководител на центъра:

Имаме хипотези и те са, че няма достатъчно хора, на които младите хора да имат доверие и да получават подкрепа. Или някои може би не знаят как да получат подкрепа. Може би други не искат да получат подкрепа, може би четвърти не знаят какво в тях има, върху което да се опрат – вътрешни ресурси и качества. Така че точно с този въпрос искаме да влезем в диалог с младежи от България, с които да започнем заедно да разсъждаваме“, каза тя и допълни:

Отворени сме да чуем нови неща и сме сигурни, че историята на всеки ще бъде уникална. Ние ще се опитваме да обобщаваме тези разкази, така че в крайна сметка да породим промяна. Да има чуваемост в обществото за това кои са тези неща, които младежите всъщност искат да получат“.

Д-р Галина Маркова, ръководител на Центъра

“Диалог със себе си“ ще протече така: в продължение на два часа Ивана Васева, нашата стажантка, която е автор на тази инициатива, ще провежда разговор по една технология я наричаме, тя се нарича “диалог“, това не е случайна дума, това е термин. И това е разговор, в който всеки има възможност да ползва време, защото времето е голям ресурс, в което да разсъждава по тази тема – какво изобщо за него е подкрепа“, обясни в интервю за “Преди всички“ д-р Маркова.

Интервюто с д-р Галина Маркова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна