Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпадъкът означава погрешен дизайн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зелената сделка на Европейската комисия може да даде значително конкурентно предимство на България при трансформацията на икономиката, ако страната ни успее да се възползва, смятат експерти.

Много от младите компании стартират именно с инвестиции в иновативни проекти и зелени технологии.

Според целите, определени от Европейската комисия, през следващите 10 години Европа трябва да ограничи емисиите парникови газове наполовина, а до 2050 година да се постигне нулев екологичен отпечатък.

Какво обаче не достига на новаторите за зелена трансформация и какъв е потенциалът на страната ни да отговори на изискванията за ограничаване на емисиите на парникови газове и постигане на климатично неутрална икономика?

България е с потенциал да следва тази политика, защото разполага със стартъп компании с иновативни високотехнологични производства и с млади предприемчиви мениджъри“. Това каза в предаването „12+4“ Гергана Станчева, съосновател в компания за производство на фолио, синтезирано от царевица.

„Искахме продуктите ни да отговорят и на личното ни усещане как трябва да се отнасяме към природата. А зелените иновации на световния пазар доказват, че имат сериозно бъдеще. Очакваме да растем към Европа, Германия и да продължим да растем в световен мащаб“, сподели Станчева.

Промишленост или индустрия – свърши това. Това е минало. Оттук нататък ние работим в посока биоикономика, биорегенерация“, заяви в предаването „12+4“ Асен Ненов от Институт Кръгова Икономика:

Държавата трябва да дефинира областите, където България има технологичен и образователен капацитет. Ако трябва да се развият и повече нови центрове за обучение, дори на безработните, в нови технологии. Не просто да учат само счетоводство. Хубаво е новите технологии да навлизат по най-бързия начин. Да се утвърди една програма – нулев отпадък – нерециклиране – да забравим въобще за отпадъците. Отпадъкът означава погрешен дизайн“.

Според Гергана Станчева държавата трябва да подпомага фирмите, които залагат на зелените технологии.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от