Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени протести и в други градове

| обновено на 05.08.20 в 23:32
Протестът в Русе
Снимка: Ася Пенчева

Протестиращи се готвят да затворят части от четири главни булеварда в Пловдив утре.

Това ще блокира движението и ще промени маршрутите на 19 автобусни линии от градския транспорт.

Търсейки подкрепата на повече граждани, организаторите на антиправителствения протест в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор. Протестиращите коментираха възможността премиерът да се оттегли, но да остане правителството и Народното събрание:

"Не е възможно! Това са само лъжи, глупости, да си подава оставката! Ние не вярваме!"

Протестът завърши с шествие по улиците „Георги Раковски” и „Търговска”.

Междувременно шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището. Те настояват за оставки на правителството и главния прокурор, както и да бъдат пропуснати за автошествие през детелината на магистрала „Тракия“. Те са категорични, че ще останат докато исканията им не бъдат изпълнени. 

Днес хората от палатковия лагер коментираха, че не биха приели и варианти за рокади в сегашното управление, включително и за експертно правителство без Бойко Борисов.


Днес е третият ден от издигането на палатковия лагер на кръстовището при общината във Варна. След като се събраха там, демонстрантите поеха на шествие. Около 20,30 часа то приключи на изходната си точка, като недоволните се разбраха утре в 18,30 часа отново да се съберат на протест.

Шествието във Варна

В Перник и днес не успяха да се съберат на по-масов протест. Той бе организиран в социалната мрежа от певицата София Георгиева, но на призива ѝ се отзоваха малцина.

Макар и малко демонстрантите преминаха през центъра на града

Снимка: Елена Тамакярска
Протестиращите в Благоевград отново дойдоха на обичайното място пред сградата на общината, за да потвърдят, че не се отказват от искането си за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Близо 30 души се включиха в протестно шествие в Бургас.

С викове „Оставка“ и „Мутри вън“ те преминаха по главната улица „Богориди“ до паметника на Пушкин в Морската градина.

Протестите ще продължат, докато не се изпълнят исканията ни, каза пред БНР Асен Бонджев от организаторите на шествието:

„Не вярвам на нито една дума, която премиерът изрича, а всъщност днес станахме свидетели на целия модел ГЕРБ и на електоралния потенциал на ГЕРБ – видяхме от какви същества бе подкрепена конференцията, там имаше хора, които изобщо не знаеха защо са там, провокатори, хора, които блъскаха журналисти, крадяха им телефоните“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна