Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестните акции във Варна

| обновено на 05.08.20 в 20:23
19
Протестно шествие във Варна, ден 27 пореден
Снимка: Тони Караангелов

Днес е третият ден от изграждането на палатковия лагер на кръстовището при общината.

Поредният протест ще започне след 18:30 часа.


Вчера протестиращите организираха шествие, което премина по бул." Осми приморски полк"  до паметната плоча на В.Левски и отново се върна пред общината.

Преди минути стана ясно, че протестиращи в Пловдив се готвят да затворят четири от главните пътни артерии в града от утре. Освен че това ще блокира движението на автомобили, ще наложи и реорганизация на 19 линии на градския транпорт.

Какво ще предприемат тази вечер протестиращите във Варна - следете тук:

18:50 часа: Събралите се протестиращи вече съм към стотина души, предаде наш репортер.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят. 

И тази вечер се включват хора, които взимат думата пред микрофона, за да изразят своето недоволство.

18:55 часа: Скандират "Оставка" и се чуват силни освирквания. 

Предвижда се шествието на протеста да се насочи към катедралния храм "Свето Успение Богородично".

19:00 часа: Множеството пред Община Варна подканва всички недоволни от управлението, да се включат активно заедно с тях в тези ежедневни протестни действия. 

На плакатите се виждат следните надписи: "ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в батака".

19.05 часа: Шествието се насочи по бул. "Мария Луиза" към катедралата с непрестанни призиви "Оставка", вувузели и тромби. "Гешев е позор, оставка и затвор" в хорово изпълнение се чува отвсякъде.

19.10 часа: Протестиращите се движат сравнително бързо тази вечер. Отново има много млади хора с велосипеди, тротинетки и ролери. Не са малко и семействата, дошли на протеста с децата си. Веят се знамена, хората се движат на отстояние едни от други, полицията е в края на платната, редом с протестиращите.

19.15 часа:  Шествието стигна на площада пред катедралния храм. Протестиращите се събраха почти в кръг и в един глас скандират "Оставка", "Оставка".


19.20 часа: Поредната антиправителствена демонстрация във Варна е провокирана от ситуацията в страната и състоянието на държавата, ако изобщо някой може да каже, че у нас има държава, коментират протестиращите. Според тях сме на дъното.  

Те носят плакат с надпис :  "Където има вина, трябва да има наказание."

19.25 часа:  Протестиращите скандират: "Оставка и затвор, Борисов е позор”, „Варна, събуди се” и "Оставка, оставка".

В момента те вървят обратно по бул."Мария Луиза" към общината.


19.30 часа:  Групи от по 5-6 момченца на 8-10 години се движат преди шествието с тротинетки и ролери, за децата протестът изглежда е забава. Възрастните викат :"Всеки ден ще е така, до победата."  Малки компании тийнейджъри седят върху скейтовете си в зелените площи между двете платна на булеварда.
19.35 часа: Протестиращите се върнаха при палатковия лагер, някои ще останат при постоянните му жители, а друга част тръгна отново на шествие към Севастопол.
19.40 часа: Шествието тази вечер като че е някак разкъсано, даже виковете "Оставка" се настървяват само за кратко и основно звучат тромби и вувзели.  Протестиращите твърдят, че са там, на улицата , защото обстановката в страната вече не се търпи. Хората вървят и дружески си приказват. Прави впечатление обаче, че не се обсъждат варианти, планове за бъдещето, стратегии и сякаш всичко е под мотото"после ще видим."
19.45 часа: Шествието върви към входа на Морската градина. По пътя хората отправят призиви към седящите в заведенията "Елате при нас, протестът е за вас".


19.55 часа Колоната протестиращи върви към Летния театър. Пред шествието за повдигане на духа от озвучителна уредба се чуват възрожденски песни. Звучат в ритъм и тромби. Полицаите, за да не тъпчат зелените площи, избързаха преди протестиращите и в един момент изглеждаше сякаш те водят шествието. За кратко.
20.00 часа: Шествието премина покрай Икономическия университет и с викове "Оставка" продължи в дясното платно към Младежкия дом. Сред хората се виждат много родители със съвсем малки дечица - 2-3 годишни, които обаче се движат сами, водени за ръка от родителите си.
На кръстовището пред Младежкия дом протестиращите се събраха и скандират "Оставка". 
 Тежък трафик, коли и автомобили от болницата изчакват протестиращите, докато те скандират на кръстовището: "Всеки ден ще е така до победата".

Звучат и клаксони на коли. Много от участниците снимат с телефоните си и предават в социалните мрежи. Стотина свирки звучат като една. Всички в хор "Оставка", "Мутрите вън", а останалите хора с вдигнати ръце държат светещи мобилните си телефони.
20.20 часа: Под звуците на маршове и тромби шествието продължава към палатковия лагер пред общината.  Там между палатките са опънати въженца, върху които с щипки за пране са прикрепени ръчно написани плакати, които гласят : "Защо да уча право, ако то не важи за вас?", "Търси се един прокурор" с рисунка на глава с каскет зад решетки, има изписано и класическото искане "Оставка" ,"Веднага" .
Шествието на 27 пореден ден на протести във Варна приключи и хората се уговориха за утре отново в 18.30.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55