Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължават протестните акции във Варна

| обновено на 05.08.20 в 20:23
19
Протестно шествие във Варна, ден 27 пореден
Снимка: Тони Караангелов

Днес е третият ден от изграждането на палатковия лагер на кръстовището при общината.

Поредният протест ще започне след 18:30 часа.


Вчера протестиращите организираха шествие, което премина по бул." Осми приморски полк"  до паметната плоча на В.Левски и отново се върна пред общината.

Преди минути стана ясно, че протестиращи в Пловдив се готвят да затворят четири от главните пътни артерии в града от утре. Освен че това ще блокира движението на автомобили, ще наложи и реорганизация на 19 линии на градския транпорт.

Какво ще предприемат тази вечер протестиращите във Варна - следете тук:

18:50 часа: Събралите се протестиращи вече съм към стотина души, предаде наш репортер.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят. 

И тази вечер се включват хора, които взимат думата пред микрофона, за да изразят своето недоволство.

18:55 часа: Скандират "Оставка" и се чуват силни освирквания. 

Предвижда се шествието на протеста да се насочи към катедралния храм "Свето Успение Богородично".

19:00 часа: Множеството пред Община Варна подканва всички недоволни от управлението, да се включат активно заедно с тях в тези ежедневни протестни действия. 

На плакатите се виждат следните надписи: "ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в батака".

19.05 часа: Шествието се насочи по бул. "Мария Луиза" към катедралата с непрестанни призиви "Оставка", вувузели и тромби. "Гешев е позор, оставка и затвор" в хорово изпълнение се чува отвсякъде.

19.10 часа: Протестиращите се движат сравнително бързо тази вечер. Отново има много млади хора с велосипеди, тротинетки и ролери. Не са малко и семействата, дошли на протеста с децата си. Веят се знамена, хората се движат на отстояние едни от други, полицията е в края на платната, редом с протестиращите.

19.15 часа:  Шествието стигна на площада пред катедралния храм. Протестиращите се събраха почти в кръг и в един глас скандират "Оставка", "Оставка".


19.20 часа: Поредната антиправителствена демонстрация във Варна е провокирана от ситуацията в страната и състоянието на държавата, ако изобщо някой може да каже, че у нас има държава, коментират протестиращите. Според тях сме на дъното.  

Те носят плакат с надпис :  "Където има вина, трябва да има наказание."

19.25 часа:  Протестиращите скандират: "Оставка и затвор, Борисов е позор”, „Варна, събуди се” и "Оставка, оставка".

В момента те вървят обратно по бул."Мария Луиза" към общината.


19.30 часа:  Групи от по 5-6 момченца на 8-10 години се движат преди шествието с тротинетки и ролери, за децата протестът изглежда е забава. Възрастните викат :"Всеки ден ще е така, до победата."  Малки компании тийнейджъри седят върху скейтовете си в зелените площи между двете платна на булеварда.
19.35 часа: Протестиращите се върнаха при палатковия лагер, някои ще останат при постоянните му жители, а друга част тръгна отново на шествие към Севастопол.
19.40 часа: Шествието тази вечер като че е някак разкъсано, даже виковете "Оставка" се настървяват само за кратко и основно звучат тромби и вувзели.  Протестиращите твърдят, че са там, на улицата , защото обстановката в страната вече не се търпи. Хората вървят и дружески си приказват. Прави впечатление обаче, че не се обсъждат варианти, планове за бъдещето, стратегии и сякаш всичко е под мотото"после ще видим."
19.45 часа: Шествието върви към входа на Морската градина. По пътя хората отправят призиви към седящите в заведенията "Елате при нас, протестът е за вас".


19.55 часа Колоната протестиращи върви към Летния театър. Пред шествието за повдигане на духа от озвучителна уредба се чуват възрожденски песни. Звучат в ритъм и тромби. Полицаите, за да не тъпчат зелените площи, избързаха преди протестиращите и в един момент изглеждаше сякаш те водят шествието. За кратко.
20.00 часа: Шествието премина покрай Икономическия университет и с викове "Оставка" продължи в дясното платно към Младежкия дом. Сред хората се виждат много родители със съвсем малки дечица - 2-3 годишни, които обаче се движат сами, водени за ръка от родителите си.
На кръстовището пред Младежкия дом протестиращите се събраха и скандират "Оставка". 
 Тежък трафик, коли и автомобили от болницата изчакват протестиращите, докато те скандират на кръстовището: "Всеки ден ще е така до победата".

Звучат и клаксони на коли. Много от участниците снимат с телефоните си и предават в социалните мрежи. Стотина свирки звучат като една. Всички в хор "Оставка", "Мутрите вън", а останалите хора с вдигнати ръце държат светещи мобилните си телефони.
20.20 часа: Под звуците на маршове и тромби шествието продължава към палатковия лагер пред общината.  Там между палатките са опънати въженца, върху които с щипки за пране са прикрепени ръчно написани плакати, които гласят : "Защо да уча право, ако то не важи за вас?", "Търси се един прокурор" с рисунка на глава с каскет зад решетки, има изписано и класическото искане "Оставка" ,"Веднага" .
Шествието на 27 пореден ден на протести във Варна приключи и хората се уговориха за утре отново в 18.30.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна не достигат над 1000 медицински сестри

Във Варна не достигат 1000 медицински сестри. Това каза председателят на УС на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи във Варна - Райна Бояджиева, в предаването на Радио Варан "Post Factum", с водещ Жоро Бекяров. Проблемите на нашето съсловие, проблеми свързани с недостига на медициснки специалисти, работещи в здравната система не са от вчера...

публикувано на 23.10.20 в 17:43

Извършиха оглед на състоянието на буните пред залива Болата

Извършиха оглед на състоянието на буните пред залива Болата. Становището на експертите от "Басейнова дирекция" ще бъде докладвано на областния управител на Добрич - Красимир Кирилов, който да предприеме действия според компетентността си, по ремонта на брегоукрепителните съоръжения, съобщават на сайта на Община Каварна. За да се извършат..

публикувано на 23.10.20 в 17:11

Последен фермерски пазар за този сезон ще се състои в Балчик

Тази събота – 24 октомври, от 12 до 19 часа ще се проведе последният за този сезон фермерски пазар на Дамбата в Балчик . Началният час е изместен по-рано, което се налага поради промяна в температурите. Поради многобройните запитвания от страна на гражданите за регулярни фермерски изложения и през есенно-зимния период, екипът на Кооперация Хранкооп..

публикувано на 23.10.20 в 16:47

Забраняват се тържествата на открито и закрито и спортните мероприятия в зала в Шумен

Областният кризисен щаб в Шумен прие допълнителни мерки, сред които - забрана за провеждане на тържества на открито и закрито, както и провеждане на спортни мероприятия на закрито на територията на цялата област.  Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия и състезания на открито ще се провеждат без публика. Tова съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 23.10.20 в 16:27

Правят експертиза на пътя и мантинелата след тежкия инцидент на Аспаруховия мост

Окръжната прокуратура във Варна е започнала разследване на инцидента, при който загина 45-годишен шофьор на камион, паднал от Аспаруховия мост. Правят експертиза на пътя и мантинелата. Предстои да се установи дали състоянието им е фактор, допринесъл до фаталния инцидент.   Насрочени са поредица от експертизи, разследването е за пътно-транспортно..

публикувано на 23.10.20 в 15:56

Още двама души починаха от COVID-19 във Варна

Още двама души са починали от COVID-19 във Варна през изминалото денонощие. Това съобщават от РЗИ-Варна. Общо за област Варна случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система достигнаха 2185. Хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ са 51 пациенти, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са..

публикувано на 23.10.20 в 15:38

Втори прием по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя се отваря до дни

Втори прием по схемата de minimis за земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, се отваря от 26 октомври до 10 ноември 2020 г. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Предвиденият допълнителен бюджет е 3 790 000 лв. Средствата ще бъдат изплатени до 21 декември. Подпомогнати ще бъдат стопани, подали валидно..

публикувано на 23.10.20 в 15:23