Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестните акции във Варна

| обновено на 05.08.20 в 20:23
19
Протестно шествие във Варна, ден 27 пореден
Снимка: Тони Караангелов

Днес е третият ден от изграждането на палатковия лагер на кръстовището при общината.

Поредният протест ще започне след 18:30 часа.


Вчера протестиращите организираха шествие, което премина по бул." Осми приморски полк"  до паметната плоча на В.Левски и отново се върна пред общината.

Преди минути стана ясно, че протестиращи в Пловдив се готвят да затворят четири от главните пътни артерии в града от утре. Освен че това ще блокира движението на автомобили, ще наложи и реорганизация на 19 линии на градския транпорт.

Какво ще предприемат тази вечер протестиращите във Варна - следете тук:

18:50 часа: Събралите се протестиращи вече съм към стотина души, предаде наш репортер.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят. 

И тази вечер се включват хора, които взимат думата пред микрофона, за да изразят своето недоволство.

18:55 часа: Скандират "Оставка" и се чуват силни освирквания. 

Предвижда се шествието на протеста да се насочи към катедралния храм "Свето Успение Богородично".

19:00 часа: Множеството пред Община Варна подканва всички недоволни от управлението, да се включат активно заедно с тях в тези ежедневни протестни действия. 

На плакатите се виждат следните надписи: "ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в батака".

19.05 часа: Шествието се насочи по бул. "Мария Луиза" към катедралата с непрестанни призиви "Оставка", вувузели и тромби. "Гешев е позор, оставка и затвор" в хорово изпълнение се чува отвсякъде.

19.10 часа: Протестиращите се движат сравнително бързо тази вечер. Отново има много млади хора с велосипеди, тротинетки и ролери. Не са малко и семействата, дошли на протеста с децата си. Веят се знамена, хората се движат на отстояние едни от други, полицията е в края на платната, редом с протестиращите.

19.15 часа:  Шествието стигна на площада пред катедралния храм. Протестиращите се събраха почти в кръг и в един глас скандират "Оставка", "Оставка".


19.20 часа: Поредната антиправителствена демонстрация във Варна е провокирана от ситуацията в страната и състоянието на държавата, ако изобщо някой може да каже, че у нас има държава, коментират протестиращите. Според тях сме на дъното.  

Те носят плакат с надпис :  "Където има вина, трябва да има наказание."

19.25 часа:  Протестиращите скандират: "Оставка и затвор, Борисов е позор”, „Варна, събуди се” и "Оставка, оставка".

В момента те вървят обратно по бул."Мария Луиза" към общината.


19.30 часа:  Групи от по 5-6 момченца на 8-10 години се движат преди шествието с тротинетки и ролери, за децата протестът изглежда е забава. Възрастните викат :"Всеки ден ще е така, до победата."  Малки компании тийнейджъри седят върху скейтовете си в зелените площи между двете платна на булеварда.
19.35 часа: Протестиращите се върнаха при палатковия лагер, някои ще останат при постоянните му жители, а друга част тръгна отново на шествие към Севастопол.
19.40 часа: Шествието тази вечер като че е някак разкъсано, даже виковете "Оставка" се настървяват само за кратко и основно звучат тромби и вувзели.  Протестиращите твърдят, че са там, на улицата , защото обстановката в страната вече не се търпи. Хората вървят и дружески си приказват. Прави впечатление обаче, че не се обсъждат варианти, планове за бъдещето, стратегии и сякаш всичко е под мотото"после ще видим."
19.45 часа: Шествието върви към входа на Морската градина. По пътя хората отправят призиви към седящите в заведенията "Елате при нас, протестът е за вас".


19.55 часа Колоната протестиращи върви към Летния театър. Пред шествието за повдигане на духа от озвучителна уредба се чуват възрожденски песни. Звучат в ритъм и тромби. Полицаите, за да не тъпчат зелените площи, избързаха преди протестиращите и в един момент изглеждаше сякаш те водят шествието. За кратко.
20.00 часа: Шествието премина покрай Икономическия университет и с викове "Оставка" продължи в дясното платно към Младежкия дом. Сред хората се виждат много родители със съвсем малки дечица - 2-3 годишни, които обаче се движат сами, водени за ръка от родителите си.
На кръстовището пред Младежкия дом протестиращите се събраха и скандират "Оставка". 
 Тежък трафик, коли и автомобили от болницата изчакват протестиращите, докато те скандират на кръстовището: "Всеки ден ще е така до победата".

Звучат и клаксони на коли. Много от участниците снимат с телефоните си и предават в социалните мрежи. Стотина свирки звучат като една. Всички в хор "Оставка", "Мутрите вън", а останалите хора с вдигнати ръце държат светещи мобилните си телефони.
20.20 часа: Под звуците на маршове и тромби шествието продължава към палатковия лагер пред общината.  Там между палатките са опънати въженца, върху които с щипки за пране са прикрепени ръчно написани плакати, които гласят : "Защо да уча право, ако то не важи за вас?", "Търси се един прокурор" с рисунка на глава с каскет зад решетки, има изписано и класическото искане "Оставка" ,"Веднага" .
Шествието на 27 пореден ден на протести във Варна приключи и хората се уговориха за утре отново в 18.30.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29