Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19

| обновено на 06.08.20 в 14:08

Пловдив трябва да развива определени видове туризъм, заяви вицепремиерът Марияна Николава днес в общината. Тя посети кмета Здравко Димитров и представителите на туристическия сектор. 

"В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклоннически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и конгресният туризъм за града", обясни министърът на туризма. 

От началото на годината до 1 август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много - близо 137 000, следва Турция с 3 760, а след нея са Гърция с 2 641, Германия с 1 566 и Италия с 1 311. Август и септември са ключови за Пловдив. Обмислят се възможностите за организиране на виртуални обиколки. Николова настоява за отваряне на централната трибуна от Римския стадион в бившия Нармаг на Главната. Също така според нея е важно да се съсредоточат усилия за летище Пловдив и намиране на концесионер за базата. 

"Спадът в туристическия бранш в България заради коронавируса достига до над 60%, а за Пловдив е с 40 %" , допълни Марияна Николова. Тя ще посети изненадващо днес хотел в Пловдив, за да направи проверка дали мерките срещу коронавируса се спазват. 

Вицепремиерът каза още, че България е важно да развива туризъм през четирите сезона, защото този сектор дава 10% от БВП на страната. Тя вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за облекчаване на посещениято на туристи от Турция в България.  

"Това е в прерогатива на министъра на здравеопазването и той увери лично, че очакваме в средата на месец август да имаме конкретика по повод на този проблем, който се поставя и от бранша, и от туроператорите. Ние очакваме много гости от Израел. Днес, в късния следобяд, ще проведа разговор с министъра на Израел, за да видим какви са възможностите за реципрочност, които израелската страна трябва да предвиди за България, тъй като, вие знаете, че ние вече за Израел дадахме възможност израелските туристи да влизат в България със 72-часов PCR."

Водят се също преговори с Молдова , Русия и Беларус. Трябва да спасим август и септември , които са ключови , каза министър Николова . Тя акцентира и на потенциала на нишовия туризъм  като подчерта , че Пловдив предлага много такива възможности.

Попитана би ли останала в правителство без Бойко Борисов, Николова отговори, че е готова да участва във всякаква ситуация, стига да е полезна. Според нея в момента туристическият бранш е в много тежка ситуация и трябва с общи усилия да се работи за преодоляване на кризата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени