Eмисия новини
от 07.00 часа

Три кръстовища в София отново са блокирани

| обновено на 08.08.20 в 19:10
Орлов мост, 8 август
Снимка: БТА

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията.

На пл. „Независимост“ лагер от десетина палатки отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“. Движението по бул. "Дондуков" не е спряно към 19 ч. 

На "Орлов мост" към 19 ч. обстановката е спокойна". Протестиращите строят лагера си от двете страни на пътното платно. Средата му е освободена за линейки и пожарни автомобили. Протестиращите, прекарали нощта там, категорично отрекоха да са искали да използват жени и момичета като жив щит, както обяви полицията. Според един от тях, прекарал нощта в лагера е имало единствено уговорка "В случай, че дойде полиция по никакъв начин да не бъде провокирана, а хората да се съберат, по възможност в центъра, и да седнат на земята без абсолютно никаква агресия". Според него твърденията на СДВР са "провокация, която цели да настрои хората един срещу друг или до уплаши хората да не са тук, на "Орлов мост" и на протестите или е някакво оправдание за използване на сила, която те ще приложат".

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите:

„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Тодор Стоянов, който е прекарал нощта в лагера до президентството, заяви пред БНР, че палатките са сложени отново след 21 часа, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост:

Орлов мост, 7 август  Снимка: БТА

„Останахме по-малко хора и започнахме да си поставяме отново палатките и шатрите. В този момент полицията започна да се опитва да ни убеди да се махнем оттук. Все повече полицаи взеха да се събират. Но явно, след като разбраха, че група се връща от Орлов мост, полицаите получиха заповед и отстъпиха. От този момент нямахме проблеми да си изградим отново лагера“.

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта протестиращият.

На пл. „Независимост“ палатките са разположени така, че линейка или кола със специален режим на движение могат да преминат.

Снимка: БГНЕС

По-различна е ситуацията на кръстовището пред Ректората на СУ. Там палатки няма – протестиращите са направили заграждение от кашпи и пейки.

Орлов мост, 8 август  Снимка: БТА

Най-плътна и с най-голямо присъствие е барикадата на Орлов мост. Първоначално нямаше, но впоследствие бе осигурен коридор за преминаване на линейки и други автомобили със специален режим на движение.

"През цялата нощ нямаше нито една линейка, две минаха след това, но през локалното платно...Ще останем до оставката, но това, което ме накара да дойда тук, беше това, което се случи вчера, това, което се случи с журналистите, срещата, която организираха ГЕРБ, това, което Валери Симеонов каза, начина, по който премахнаха блокадата в четири часа сутринта и това само ескалира нещата", коментира пред БНР един от протестиращите.

Орлов мост, 8 август  Снимка: БТА

При повторното разполагане на палатки не се е стигнало до сблъсъци с полицията: "Не смееха да нападат, но те дебнат неделя срещу понеделник. Да не пречим на гражданите, които все още подкрепят това правителство и които ходят на работа. Тогава очакваме и сме се подготвили".

Повече от 30 са палатките, разположени на кръстовището, пешеходците преминават спокойно. Някои от тях обаче не подкрепят действията на протестиращите:

"Пречат на движението, могат да протестират, където искат. И това не става без пари, каквото и да говорим това е организация".

Снимка: БГНЕС

Други смятат, че младите са в правото си да искат по-добър живот: "ГЕРБ в този момент не е нищо друго освен БКП на Тодор Живков. Това, което липсва, е чл. 1 от Конституцията на Живков". 

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт. Промените са публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.