Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хранителните разстройства - не изход от трудностите, а задънена улица

Снимка: https://pixabay.com/

Инициативата "Живот на килограм" организира днес онлайн група на тема "Какви са дълбоките причини за проблемната връзка с храната и как да се справим с тях." В последно време особено покрай пандемията от Covid-19 много хора започват да намират утеха в храната, но нерядко се стига до хранителни проблеми.

Любомира Манчева от "Живот на килограм" предупреди пред Радио София, че има съвкупност от фактори, които могат да доведат до хранителни устройства - една от най-тежките психопатологии. Сред тях са социо-културните фактори, свързани със стереотипите за красиво, модерно, привлекателно, налагани в социалните мрежи. 

Забелязва се тенденция децата, които развиват хранителен проблем, да живеят с амбициозни и много успешни родители. Често младите хора преживяват родителите си не просто като авторитети, а като недостижими идоли. Тогава връзката се оказва изискваща и натоварена с много очаквания. 

Не на последно място са индивидуалните фактори, свързани с житейската история на всеки човек. Тук влизат обидни или потискащи коментари от съучениците. 

Храната, от гледна точка на хранителните разстройства, може да означава бягство, почивка, удоволствие, оправдание, успокоение и др. Същественото е, че тя се превръща във всичко това поради нерешени вътрешни емоционални конфликти. Но в тези случаи тя не води до изход от ситуацията, а до задънена улица. 

Повече за причините за хранителните разстройства и тяхното тълкуване - чуйте в интервюто на Елмира Джома с Любомира Манчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени