Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирът на занаятите в Орешак се провежда около празника Успение Богородично

Снимка: fairoreshakbg.com

В троянското село Орешак тази вечер се открива традиционния панаир на занаятите, който води началото си още от 18-и век и се организира в дните около големия християнски празник Успение Богородично.

По традиция панаирът на занаятите се организирал край стените на Троянската света обител за Голяма Богородица, но тази година заради пандемията шатрите на майсторите ще бъдат разположени от Националното изложение към село Орешак, за да не се смесват потоците от хора дошли за богослуженията в манастира и литийното шествие с чудотворната икона на света Богородица Троеручица и тези,  пристигнали за панаира, поясни кметът на Троян Донка Михайлова:

„Между всички сергии ще има разстояние от два метра. Ще дадем възможност да бъдат продавани изделия на занаятчии от цялата страна с майсторски свидетелства“.

Въпреки сложната епидемична обстановка, с решение на Оперативния щаб община Троян даде възможност, както на местните занаятчии, така и на майстори от цялата страна да изложат продукцията си по време на традиционния Панаир на занаятите, който се организира в дните около големия християнски празник Успение Богородично. При спазване на противоепидемичните мерки шатрите на майсторите са разположени на метри една от друга. Панаирът събра хиляди гости от цялата страна, които могат да си закупят от разнообразните произведения на занаятчиите.

Ценка Джамбазова от Троян предлага автентични народни носии: "Работя само с автентични материали - памучни, вълнени, лен, коноп. Варя домашен сапун по стара технология".

Илия Станчев предлага на гостите на панаира традиционната троянска керамика - гювечи, паници, чинии, гювечета, чаши, сервизи, гърнета: "Специално тази година интересът е много слаб, защото може би заради пандемията".

Марияна Станкова от Троян се занимава с пирография и обработка на дърво:"Едните ни артикули са стоки за бита - дъски, останалите са сувенири, пирографи, ракликчи, чинийки, салфетници, часовници, всичко, върху което може да се сложи национален мотив.

Пандемията поставя в затруднено положение занаятчиите, тъй като не успяват да продадат произведените стоки.

Целия репортаж на Пламен Христов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна