Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кашлянето в лакътя не винаги е по-доброто решение

Кашлянето в лакътя помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса, само ако човек е с дълги ръкави и отстъпва по ефикасност на прикриването на устата с длан, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на индийски учени. Причината е, че когато устата се прикрива с гол лакът, носът обикновено остава свободен и така се разпръскват повече капчици.

Учени от Индийската организация за космически изследвания създадоха модел на движението на пръските от кашлица при различни сценарии за прикриване на устата. Те са взели пред вид факта, че гъстотата на капчиците и температурата са свързани, а пръскате от кашлица обикновено са по-топли от околната среда. Специалистите са визуализирали промените в гъстотата на капчиците, разпръсквани от петима доброволци. Така изчислили движението на пръските.

Най-ефикасни за намаляване на хоризонталното разпространение на пръските се оказват медицинските маски N95. Те намаляват първоначалната им скорост до 10 пъти, така че да останат на разстояние от 10 см до 25 см. При непокрита уста пръските достигат до 3 м, но дори обикновена маска за еднократна употреба може да намали това разстояние на 50 см.

Учените се надяват изследването им да реши споровете дали обикновените маски са ефикасна преграда срещу коронавируса и напомнят, че те трябва да се използват едновременно със спазването на дистанция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени