Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди туристи по стъпките на Алеко

Снимка: БГНЕС

Между 2000 и 3000 туристи се очаква да участват в празника на Българския туристически съюз през тази година.

Всяка година в последната неделя от август на Черни връх БТС провежда Националния си туристически празник. Тази година като партньори участват Фондация „София Европейска столица на спорта“, природен парк Витоша, секция планинско бягане и Столична библиотека.

Българският туристически съюз чества 125 години организирано туристическо движение в България и 175 години от рождението на Иван Вазов.

Националният туристически празник ще премине с призив за спазване на здравните мерки, свързани с пандемията от коронавиурс.

„На 28 август поднасяме цветя на морената пред Народния театър на нашия основател Алеко Константинов и на статуята на бул.“Витоша“, а на 30 август заедно с Фондация „София Европейска столица на спорта“ и със Столична библиотека организираме националния празник на Черни връх“, разказва в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ експертът от туристическия съюз Мирослав Дачев.

Снимка:БТА

 И тази година най-издръжливите и подготвени ще се състезават в дисциплината планинско бягане. Победителите ще получат награди от Фондация София Европейска столица на спорта и грамоти от Българския туристически съюз:

Предвижда се Столична библиотека да гостува на в планината и туристите ще могат да си вземат книга.

„Планинарският дух на основателите на туристическото движение у нас се усеща и днес“, подчертава в предаването „Преди всички“ Венци Росманов председател на БТС.

Опитваме се да върнем БТС към неговата основна цел – работа в клубовете , за възпитаме на морално и физически здрави най-вече млади хора, обичащи България. Защото от корените никой не може да избяга.“

Още по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна