Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков

Инициативата "Free Vitosha" предлага подобрение на инфраструктурата

Снимка: Валерия Николова

На 27 август 1895 г. на Черни връх в планината Витоша е учреден първият клуб на българските туристи. По традиция денят се отбелязва през последния неделен ден от август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх, чийто инициатор е писателят Алеко Константинов. Близо 300 ентусиасти покоряват най-високата точка на планината, на 2290 м надморска височина, а в „Поканата” на писателя за първи път се появява известният лозунг „Опознай България, за да я обикнеш”.

Ден след учредителното събрание и организираното изкачване на Витоша гост събеседник в "Нашият ден" е Димитър Марков от "Free Vitosha". 

"На това първо масово изкачване е присъствал и Иван Вазов, който е бил тогава председател на Българското туристическо дружество. Над 300 души са се изкачили от центъра на София, без подготовка, без екипировка, без челници... тогава не имало дори електричество. Тези хора са се изкачили на Черни връх, за да положат основите на туристическото движение. Ние продължаваме тяхното дело."

Димитър Марков разказа за проблемите, които са обсъдили на вчерашното учредително събрание:

"Нашата инициатива се фокусира най-вече върху решенията и върху развитието. Да говорим за проблемите отнема твърде много енергия. Предпочитаме да насочим тази наша енергия към решението им. 

Инициативата предлага подобрение на инфраструктурата. Аз основно се занимавам с екстремни спортове и планински туризъм. Изградената инфраструктура за упражняване на тези спортове има нужда от съвременно развитие и съвременна визия. Една от основните цели на инициативата е да допринесе за тази сфера. Основен проблем е, че на Витоша има само едно-единствено работещо съоръжение за ски и сноуборд. Капацитетът на това съоръжение не е достатъчен. Да освободим Витоша!" – призова Димитър Марков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна