Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Британската икономика е изправена пред големи рискове

Заместник-управителят на Английската централна банка Дейв Рамсдън и друг члена на АЦБ - Гертян Влиге предупредиха в сряда за рискове, че британската икономика може да претърпи повече щети, отколкото банката прогнозира през миналия месец.

В сряда Рамсдън каза пред британските законодателите, че АЦБ е изчислила, че нивото на икономическо производство във Великобритания ще бъде постоянно с около 1,5 процентни пункта по-ниско, отколкото би било без наличието на коронавирусната пандемия.

"За мен всичките рискове са свързани с това, че този процент ще бъде по-голяма от 1,5%“, отбеляза Рамсдън, цитиран от Ройтерс.

Гертян Влиге пък заяви, че съществува "съществен риск", че може да отнеме няколко години, докато британската икономика се върне към пълния си капацитет след претърпения коронавирусен шок.

През август АЦБ посочи, че очаква британската икономика да възстанови размера си от преди Covid-19 до края на следващата година.

През периода април - юни икономиката на Великобритания се сви с повече от 20%, което е по-голям спад от която и да е друга индустриално развита държава. Този по-драматичен спад се дължеше отчасти на факта, че в Обединеното кралство бяха въведените строги противоепидемични мерки и блокади по-късно от много други европейски страни.

В годишния доклад на АЦБ пред финансовата комисия на британския парламент, Влиге заяви, че някои сектори могат да не успеят да се върнат към техните предпандемични размери, което да доведе до преориентиране на икономиката.

"Въз основа на тези съображения, според мен съществува значителен риск, че може да отнеме няколко години, докато икономиката се върне към пълния си капаците, а инфлацията се върне устойчиво към целите на централната банка, дори при запазване на настоящата стимулираща парична политика", се посочва в доклада на Влиге.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли пък заяви пред депутатите чрез онлайн сесия, че инфлацията може да не е толкова слаба, както беше преценила централната банка през миналия месец, позовавайки се на доказателства, че много бизнеси не са отразили намалението на данъка върху добавената стойност върху крайните клиентски цени в такава степен, в каквато се очакваше.

"Така че това ще доведе до по-висока краткосрочна инфлация, отколкото предполагахме, и сега вероятно няма да станем свидетели на отрицателна инфлация".

Запитан за мнението му за възстановяването на икономиката след пандемичната блокада, Бейли каза, че възстановяването на потреблението е било много бързо, докато това на инвестициите е било слабо.

Той също така посочи, че географската разбивка на данните за разходите показва, че Лондон е преживял най-слабото съживяване на разходите по кредитни карти след отпадането на блокадата и на карантинните мерки.

Британската столица е особено силно засегната от нежеланието на много работници и техните работодатели да се върнат на обичайните си работни места. По-рано тази седмица премиерът Борис Джонсън повтори призивите си хората да се върнат на работните си места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени