Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Илиев: Причината за взривовете не е човешка грешка

| Интервю
Снимка: БТА

"Убеден съм, че инцидентът е следствие на някаква случайност, непреодолима сила, форсмажор - нещо се е случило, което не е нормално. Не вярвам това да е човешка грешка".

Това каза пред БНР Найден Илиев, специалист по боеприпаси. 

"Имам предположение какво се е случило. Най-вероятно при получаването на тези фойерверки от загиналия, който е подготвял шоу с фойерверки, те вече са били окабелени. Според мен най-вероятно е да има някакъв инцидент в следствие на статично електричество и електровъзпламенители там, което е извън човешки контрол. Това се случва и в складове за боеприпаси, и в складове за фойерверки. Не сме първият склад за фойерверки, който се е запалил, няма да е и последният", обясни той. 
Илиев обаче е скептичен, че ще се разбере каква е причината за взривовете:

"Обикновено причините за подобни инциденти се разбират най-достоверно, след като ги посочи някой очевидец. Имаме няколко случая вече, включително и на Петолъчката, където има очевидец, който е видял какво става. В този случай въпросът е доста сложен. Да се надяваме, че хората, които са там, са живи. Другият вариант е момичето, което е в "Пирогов", да даде някакви показания, като непосредствен очевидец на това какво се е случило".
В интервю за предаването "Хоризонт за вас" специалистът заяви, че познава собственика на фирмата, чиито складове се взривиха. Фирмата е на изключително високо професионално ниво и отговаря на всички стандарти, увери той и напомни, че нарушения на тази складова база не са констатирани. 

"Далеч съм от мисълта, че причината може да бъде наличието на непрофесионалисти, на лаици в екипа на фирмата, че причината може да бъде неспазване на някакви норми".

Илиев уточни, че все още не е изгоряло напълно всичко. Според него е правилно решението - 24 часа след като изгасне, да се разследва какво има вътре и да се огледа терена. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Найден Илиев в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна