Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестират срещу задължителните маски в училищата

| обновено на 14.09.20 в 13:58
Снимка: Ани Петрова

Родители излязоха днес на протест пред министерствата на образованието и здравеопазването под надслов „Не на маските и изолаторите в училищата“. Те настояват противоепидемичните мерки в училищата да бъдат препоръчителни, а не задължителни, и неносенето на маска да не води до наказания.

Зад акцията стои организацията „Обединени родители“, която се обявява против задължителните маски и изолаторите за ученици във всички закрити помещения на учебните заведения с изключение на класните стаи, в които това е по желание.

Пред БНР Михаела Божанкова, един от организаторите на протеста, уточни, че не се иска отмяна на мерките, а просто те да бъдат препоръчителни:

„Т.е., който смята, че ще бъде защитен, носейки маска, нека да го направи спокойно. Против сме, защото няма нито едно научно проучване, което да доказва ползата от маските, включително СЗО препоръчва неносене на маска от здрави хора, а изолаторите са лишени от всякакъв смисъл, защото показвайки симптоми едно дете, това означава, че то вече е било в контакт с всичките си съученици и няма абсолютно никаква медицинска и човешка логика от тези мерки. Против разграфяването сме на детски площадки и т.н. Смятаме, че отказът от мерките не трябва да води до никакви рестрикции и санкции за децата и родителите“.

Организаторите на проявата съобщиха, че подобни протести има и в други големи градове.

Под мотото „На училище с усмивка и без маска“ пред сградата на Регионалното управление на образованието в Пловдив се събраха близо 30 родители, несъгласни с носенето на маски в училище.

Утре в 18 часа в София ще има нова демонстрация пред просветното министерство. 

Снимка: Ани Петрова

На отделен протест ще излязат родители днес пред сградата на Столична община в 17,30 часа. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София.

Те ще отправят исканията си за парични компенсации за всяко неприето дете, за строеж на нови сгради и за спазване на Наредбата за брой деца в група.

Демонстрацията е под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“.

Ива Йосифова-Такева, адвокат и част от групата, която организира протеста, заяви: „Ще се съберем стотици родители, които искат всички деца в града да имат равен достъп до публично финансираните ясли и градини, да получават качество в тях. Тези, които не са приети, да получат равностойни компенсации в размер на издръжката на всяко дете“. 

Въпреки че готвените промени в закона за предучилищното и училищното образование, с които се казва, че родителите на неприети деца ще могат да получават по максимум 300 лв., са факт, протест все пак ще има.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова коментира вчера, че с компенсациите е намерено решение без да се ангажира общината финансово.

„Моята амбиция е до три години ще бъде осигурено място за всяко дете над три години в детска градина и, разбира се, да увеличаваме местата в яслените групи“, каза тя.

Протестиращите родители ще настояват и за край на лотарията, с която се разпределя кое дете да бъде прието и кое не между тези с равен брой точки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!