Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват зоните за достъп за колела и тротинетки в столицата

Снимка: Евелина Стоянова

За 30 лева до три часа ще можете да наемете велосипед от буферния паркинг пред Националния исторически музей до Витоша.

Велосипеди под наем се предлагат и на още едно място в София - на бул. „Никола Габровски" 1. Предстои разрастване на местата, откъдето може да се наеме и да се върне велосипед.

„За миналата година 800 души са наели велосипеди“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Елиза Панайотова, кооординатор на проекта „Зелена София".

„Помолили сме колегите, които отдават велосипеди под наем и тротинетки, да подадат извън тези 200 места в синя и зелена зона, още точки в близост до метро, до по-натоварени спирки на градския транспорт, за да се използват още колела. Ще подготвим карта с тези точки и участъци. Локациите ще показват и какъв градски транспорт има в близост."

"Показваме и новите велоалеи на картата – още две се изграждат – по бул.“Пушкин“ и другата е част от ремонта на бул. България и стига до Бояна“, допълни Панайотова.

Тротинетките продължават да бъдат на разположение. Три са компаниите, които ги предлагат, като за кратко едната от тях е преустановила дейността си. Амбицията на операторите е да отдават тротинетки под наем и до софийските квартали.

Добромир Чолаков       Снимка: Евелина Стоянова

„Ние се грижим за разходката до Витоша с електрически велосипеди“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Чолаков.

„Може да се наемат от Националния исторически музей на „Витошко лале 16“, и от басейна в Дианабад. Имаме градски и планински колела – 15 лв. за три часа е наемът за градско колело, а двойна е цената за наемане на планинско колело“, поясни Чолаков.

„Всеки се стреми да пази колелото, защото той е ангажиран с него, чрез кредитната си карта. Имали сме случаи на 4 кражби, но в тях има вградени интелигентни системи и веднага чрез МВР и прокуратура бяха върнати.“

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна