Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова участва в клиничните изпитания за ваксина срещу Covid-19

Прототипът на ваксина срещу Covid-19 на китайска компания. Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След кратко прекъсване Великобритания възстановява клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус. Проучванията бяха спрени след установени странични ефекти при един от пациентите. Сънародничката ни Мария Спирова участва като доброволец в клиничните изпитания на ефектите от приемането на ваксината. Първата ваксина тя е получила на 7 август.

"От 18 хиляди човека, които са били инжектирани по схемата за това клинично изпитание, знаем за двама, които са имали симптоми, които могат да породят тревога", каза в предаването "Преди всички" Мария Спирова, която живее в Оксфорд, редактор е в лондонско юридическо издателство и е сред популярните коментатори на Брекзит.

Мария Спирова разказа, че след инжектирането на първата ваксина е вдигнала температура за два дни.

"Нямам информация за това какво е поведението на другите доброволци, защото това е защитена информация, тя е лично за тях и на нас ни се дават обобщени данни за това дали хората, които са получили ваксината, реагират добре, т.е. формират антитела. За момента това се случва", поясни Спирова.

Преди да получат ваксината, доброволците преминават през задълбочен медицински преглед, който проверява цялата медицинска история от детството им досега.

"Оставам за наблюдение около половин час, след като ми бъде поставена дозата, за да може да се реагира, ако, не дай Боже, получа остра реакция. Обикновено острите алергични реакции се получават почти веднага, те се засичат и им се реагира".

Мария Спирова посочи, че е решила да бъде доброволец за изпитването на ваксината, защото светът е спрял. "Да видиш Лондон да спре е културен шок. Абсолютно стряскащо изживяване, спря цяла Великобритания, спря целият свят и хората живееха в страх."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна