Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Менгеле - ангелът на смъртта" представя жестокостта на Йозеф Менгеле

Снимка: ciela.com

Книгата „Менгеле - Ангелът на смъртта“ представя жестокостта на Йозеф Менгеле. Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена.

Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Той посреща влаковете, пристигащи на перона на концлагера, определя на място кой ще живее и кой ще умре в газовите камери, подбира лагерници, включително деца, за садистични опити, разпорежда извършването на немислими жестокости.

Автор на книгата е Дейвид Дж. Маруел.

„Със сигурност говорим за книга, която не е лека за четене, тук не говорим за измислица, всичко написано е вярно“, каза в предаването „12+3“ Темз Арабаджиева.

Според Христо Блажев авторът на книгата показва, че независимо от това, че Йозеф Менгеле не получава съдебно наказание, той си плаща с това, че винаги бяга.

„Маруел показва, че грамадна част от тези опити нямат никакъв принос към науката ,те са мъчели хората, особено опитите за смяна на цвета на очите“, допълни Блажев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна