Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как пресата от 1908 г. коментира българската независимост:

Велико събитие или прибързан акт

Снимка: БНР

Над 200 са периодичните издания, които излизат в България през 1908-1909 година. Управляващите изтъкват своите заслуги за обявяването на Независимостта, а опозицията критикува.

Д-р Руслан Иванов, главен архивист от българския исторически архив в Националната библиотека, представи картината на излизащите по онова време вестници и списания: 

"По повод събитието вестник "Пряпорец", орган на управляващата партия, пише: "Вчера в историческата столица на българските царе се извърши едно от най-великите събития в нашата нова история. Разкъсаха се и последните връзки, които толкова пъти внасяха студенина в приятелските отношения на България с Турция и се съживи скъпата традиция, завещана нам от славното и велико минало на някогашна България. Българското царство се възстанови".

Вестник "Мир", едно от опозиционните издания пише:

"Още един месец не е изминал, откакто князът е цар и виждаме как сме се изолирали от целия свят със своя прибързан акт. Злините, които ни донесе царството, една по една започнаха да се показват. Пита се тогава, какво ни донесе в замяна царската корона".

Д-р Иванов отбеляза, че събитието е било отразено подробно в печата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна