Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болярска чаша от замъка на Иван Шишман излезе в разкопки край Свищов

Започна вторият археологически сезон в крепостта „Калето“, ръководен от проф. Николай Овчаров

Археологът Николай Овчаров тази седмица започна втория си археологически сезон в свищовската крепост „Калето“. Той посвещава разкопките на 625-ата годишнина от смъртта на последния владетел от Второто българско царство. 
Открити са вече монети от времето на Иван Шшман и търновска керамика. В Свищов е една от най-добре запазените средновековни български крепости на цар Иван Шишман, каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Николай Овчаров.

Това е една от най-добре запазените средновековни български крепости. Имаме на места до 8-10 метра височина, а тя става и по-голяма сега, с нашите разкопки, когато слизаме в дълбочина“.  

Свищов и Никопол са последните български крепости на Иван Шишман преди османското завоевание на България в края на 14-и век.

Миналата година археологът Николай Овчаров разкри артефакти, доказващи, че крепостта „Калето“ в централната част на Свищов през 15-16-и век е била резиденция на румънския граф Влад Трети Цепеш, по-известен с прозвището Дракула.

Тогава при разкопките бяха открити и монети, сечени от последния български цар преди османското нашествие по нашите земи.

проф.Николай Овчаров

"Свищовската крепост е една от най-споменаваните в средновековните исторически извори. Османският хронист Мехмед Нешри, който отразява османското нашествие в най-ранния му период, е силно впечатлен от отбраната на крепостта", отбелязва проф. Овчаров. 

„С неприкрито чувство за уважение той говори за отбраната на няколко крепости от държавата на цар Иван Шишман, те са две-три, но може би най-много той се спира на Свищовската крепост. Почти наизуст помня неговите думи, в които той казва, че турците предлагат да се предаде крепостта, но комендантът, не е посочен по име, отказва и тук стават тежки сражения в продължение на няколко дни“. 

Историкът Климентина Иванова, проучвайки историческите архиви в библиотеката на Румънската академия на науките, разкрива преди години писма заповеди на цар Иван Шишман от последните месеци на живота му, от които стават ясни имената на двама от тримата военачалници на оцелелите му крепости през последните две години от съществуването на Търновското царство. Свищовската крепост е бранена от кумана Алдемир – Желязната ръка, разказа проф. Николай Овчаров. Целта на тазгодишните разкопки е да се разкрие замъкът в крепостта „Калето“ в Свищов, посочи археологът. 

Разкопки Калето

„Да покажем какво се е случило през тези последни дни и години на Българското царство и да видим строителната история на замъка. Напълно обозримо е и това трябва да го свършим до края на октомври е да разкрием замъка. От първите находки е една невероятна чаша – пахар, от прочутата търновска керамика. Всички техники са запазени. Това е била чаша на някой от болярите. Виждат се дупчиците, с които той си я е закачал за пояса. Ще намерим още находки. Имаме още монети от това време, включително и монета на Иван Шишман, излязла при разкопките“.  

Двумесечната археологическа работа, която започна екипът на проф. Николай Овчаров, се финансира с 19 хиляди лева от Министерството на културата и още 10 хиляди лева от Община Свищов. За крепостта „Калето“ община Свищов разработва проект за реставрация, за да бъде включена в маршрутите на културно-историческия туризъм в района заедно с римския град Нове

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна