Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50-и Конгрес на БСП - очаквания и резерви

Снимка: БГНЕС

БСП отново събира интерес и очаквания и от симпатизанти, и от медии. 50-и Конгрес ще заседава през почивните дни в НДК. Предстои приемането на нов Национален съвет.

Въпреки че преизбирането на Корнелия Нинова за председател на партията е успех, то поражда нови линии на въпроси както сред конкурентите ѝ, така и сред част от членовете на БСП.

Дали левицата ще бъде по-силна? Ще успее ли да се впише в политическата ситуация и да натрупа доверие сред повече избиратели?

Двудневната работа ще породи и сблъсъци. Резерви има.

Пред „Хоризонт“ Янаки Стоилов изрази очакването си за сериозна работа на Конгреса:

„Искам да доминира конструктивен и критичен дух. Има проблеми с реализацията на документи, когато е на власт. Важно е Конгресът да набележи тази политика и да излъчи тези хора за колективно ръководство на партията, които искат и могат да осъществят такава политика, която да бъде подкрепена от повече лявооринетирани хора в България“.

Според него е крайно време БСП да покаже, че е социалистическа партия в своята реална дейност.

Депутатът Филип Попов коментира, че БСП е сплотена, „но няма място за предатели“:

„Партията е мобилизирана и сплотена, готова за избори… Корнелия Нинова успя да консолидира БСП… В партията има място за всички можещи и знаещи хора, искащи да работят за БСП. Тези, които защитават частни бизнес интереси, нямат място, защото не са свободни. Няма как да защитават интересите на партията, когато са зависими“.

Чавдар Георгиев очаква сериозен анализ за здравето на БСП:

„БСП е изправена пред важни предизвикателства, свързани с общата обществено-политическа обстановка. Към този момент не се доказва като водещата партия, която може да поведе обществото в борбата срещу корупцията и да се появи като алтернатива на днешното управление... На мястото на Корнелия Нинова не бих се чувствал добре при такива показни резултати, които бяха предизвестени. Беше ясно, че няма реална конкуренция. Този избор беше излишен. Ще сгреши, ако си помисли, че наистина партията стои монолитно зад нея. Ще направи и друга грешка, ако се опита на базата на тези резултати да потуши всякакво инакомислие“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020