Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Турция е в основата на ситуацията в Нагорни Карабах

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

Ситуацията в Нагорни Карабах сега е различна и в основата стои Турция, Ердоган и неговият план за изнасяне на конфликти извън страната. Турция се нуждае от външни кризи, за да може Ердоган да консолидира обществеността, която става все по-негативно настроена към неговото управление. А и икономически Турция е в колапс“. Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и международен анализатор.

По думите му най-силна позиция в конфликта между Азербайджан и Армения има Русия:

Докато конфликтът продължава, руското влияние в Армения ще става все по-силно. Русия има необходимост от периодично избухване на такива военни действия, за да увеличи военното си присъствие и военното си сътрудничество с Армения“.

В предаването „12+3“ Керемедчиев допълни:

САЩ все още нямат постоянно становище по този казус. Политиката им е непостоянна. В САЩ има сериозна арменска диаспора със сериозно влияние и в Конгреса, и в Белия дом. Азербайджан все повече се опитва да се откъсне от Русия, търси сътрудничество с Турция и с Израел. САЩ едва ли ще вземат страна“.

Според анализатора е възможно повторение на сценария от 2016 година:

„Двете страни ще направят всичко възможно да разпалят конфликта до неговата максималност... Този конфликт ще даде сила и на двете държави да започнат преговори под егидата на Русия и на Турция“.

Интервюто с Милен Керемедчиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени