Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Петкова: "TikTok“ не трябва да се забранява - то съхранява най-доброто от всички приложения

Полина Петкова и София Лесова
Снимка: Ани Петрова

Средно статистическият тийнейджър, който редовно гледа видеа в интернет, не се интересува за геополитическата страна на решението на САЩ да забрани китайското приложение "TikTok“, обясни в предаването „Преди всички“ Полина Петкова от Първа английска гимназия в столицата по повод публичния дебат в училището на тема „Това правителство ще забрани TikTok“ и трябва ли и България да последва примера на държави като САЩ, които обявиха, че ограничават достъпа до приложението

„TikTok" е приложение, което аз използвам отскоро, но то е популярно вече повече от година, в него има клипове до една минута, а темите са най-различни – от политика до икономика и култура“, обясни още Полина Петкова:

„В началната страница излизат различни видеа и ти можеш да ги харесваш и да ги споделяш с приятели, но най-важното е, че ти не се усещаш как оставаш по часове в приложението, защото клипчетата са кратки“. 

„TikTok“ беше интересна тема за нас. Затова и решихме да направим дебат за него. Защото искат да го забранят“, това посочи в „Преди всички“ София Лесова от клуба за дебати на английската гимназия FELS.

„Интересува ни цялата геополитическа игра около идеята за забрана на приложението, имало е и други скандали със социалните медии и данните в тях – като Фейсбук например“, смята още София.

Когато хората в „TikTok“ разбраха, че има вероятност в САЩ това приложение да се забрани, тийнейджърите станаха много активни. И когато разбраха, че има политическа причина за тази забрана започнаха да правят движения, да се питат защо точно сега Доналд Тръмп реши да забрани приложението и като цяло това много помогна на младите хора да се ангажират с този проблем в САЩ“ – това каза Полина.

„Ние като хора, които ползваме много социални медии, вече сме си дали личните си данни, жертвали сме се, затова не се притесняваме и от „TikTok“, разбира се факт е, че трябва да се внимава каква информация се дава като лични данни, особено от по-малките деца, защото тази платформа се използва много от 9 – 12-годишните.“ Това посочи още София Лесова.

Приложението не трябва да се забранява, защото, в своята есенция, то не е нещо по-различно от всяка една социална медия. То е по-скоро смесица от всички приложения и затова стана толкова популярно и привлекателно, защото съхранява най-доброто от всички приложения. Това, че то не се харесва на политици, не е нужно да забраняваме цялото приложение, а да се впрегнат хора, които да намерят механизми за изчистване на нещата, които не са ОК в приложението“, категорична беше Полина Петкова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна