Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят Covid-изложба в Тел Авив

Тел Авив, 25 септември 2020 г. Израел въведе 3-седмична карантина заради Covid-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е под нова тотална карантина. Човек може да се отдалечава до 1 км от дома си. Всички културни и спортни учреждения са затворени. Дори до морето няма достъп. Затова се търсят варианти за организиране на изложба на нестандартно място - начин творците да намерят изява, а любителите на изобразителното изкуство да могат да се любуват на картини и скулптури и да си изберат от тях.

Комплекс W се намира в самия център на Тел Авив. Това са 10 луксозни небостъргача, с общо междублоково пространство с басейни с декоративни рибки и лилии. Всеки небостъргач е с различна архитектура, но образуват общо ансамбъл със свой мол. Сърцевината на тези небостъргачи са гигантските фоайета. В едно от тях е открита изложба на съвременни израелски художници от различни поколения. За нея разказва Яфа Меир, кураторка на изложби от нестандартни предмети на изкуството, в необичайни пространства.

"Периодът е много особен. Галериите или са закрити заради  вируса, или работят при редуциран брой посетители. Затова приех с удоволствие поканата да уредя изложба на място, където въпреки че не е галерия е гарантирано, че творбите ще бъдат видени от максимален брой зрители. Изложбата е колективна. В нея участват 23 творци със свои произведения, създадени по време на първата вълна на карантината. Показали сме по нещо „за всеки вкус“. Има  разнообразие от стилове и техники. Фоайето на тези блокове е огромно. Разделих го условно на 3 галерии. Там където височината на помещението е колкото триетажен блок са монументалните платна. От лявата страна са фигуративни творби, изпълнени в академичен стил.  В дясно  са произведенията от нестандартни материали и с нестандартни техники", каза Яфа Меир.

Жителите на тези небостъргачи са доста състоятелни и биха моли да си купят творбите.

"Разбира се, кризата не ги отминава и тях. Но заради карантината са принудени да не излизат от апартаментите си. Често ги виждам седнали на фотьойлите и диваните във фоайето, да се любуват на картините или скулптурите. Засега покупките не са много, но от опит знам, че малко преди закриването, някои от зрителите вече са успели да се влюбят в една или друга творба и ще искат да си я имат вкъщи", допълни Яфа Меир.

Яфа Меир е от български произход, нейната „запазена марка“ са картини върху хилки за тенис на маса. Тя сподели, че е подготвяла изложба в България, но епидемията ѝ попречила да осъществи плановете си. Предстои гостуване на картини на израелски художници в Абу Даби, страна, с която правителството на Израел неотдавна подписа договор за сътрудничество.

За публиката на тази изложба разказва и управителят на комплекса Ели Бен Маир:

"В  44-етажния небостъргач има 160 апартамента. Най-скромните са от 150 кв. Повечето са по-големи. На последните етажи има мезонети със собствени басейни. Средно живеят 400 души на различна възраст. Имаме и  възрастни - между 80 и 90 години, избрали небостъргачите, вместо да идат в луксозни старчески дом, защото тук сами подбират персонала, който ги обслужва. Има и млади иновационни специалисти, които са успели вече да продадат първите си иновации и живеят заможно, докато работят над следващото си изобретение. Предпочели са да са в центъра на Тел Авив, вместо във вила в околностите му, защото тук са близко до големите културни институции и болници, до морето. За всички тях коронавирусът бе изненада. Имаме голям фитнес-център и по време на карантината можеха да спортуват. Правим и частни концерти във фоайето при спазване на социалната дистанция. Въпреки всички мерки за сигурност Covid-19 не отмина и този комплекс".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна