Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Иванов: „Обичаме България" няма да бъде музей, а жива общност

Имаме политическа класа без визия за развитието на страната

Снимка: Габриела Бенчева

Стана много ясно и видимо, че масово в протестите участват мобилни българи и това е само един от изразите на нашата обвързаност и желание България да бъде по-добра страна. Това каза пред БНР Димитър Иванов, наш сънародник от Цюрих, един от авторите на платформата „Обичаме България".

„В момента имаме българска политическа класа, която няма визия за развитие на България, а огромен страх нещо да не се случи. Тя вижда само проблеми, рискове“, коментира Иванов. Според него "емигранти" е вече изчерпано понятие и далеч по-адекватно е да се говори за мобилни хора.

„В днешно време не можем да говорим за класически емигранти. Днес имаме дигитална свързаност, възможност да се информираме в реално време. Ние наистина сме мобилни. В рамките на няколко часа можем от всяка точка на света да се приберем за някакъв период от време и го правим."

На платформата „Обичаме България" ще бъдат публикувани истории за приноса на българите по света за развитието на съвременна България.

Това са разкази, които широката публика не познава като случки, въздействия, лица, като продукт. Има ги някъде, но платформата ще ги събере на едно място, поясни Димитър Иванов.

Не бих искал да бъде като музей. Ние сме живи, ние сме активни, ние сме абсолютно пълноценни членове на българското общество. Този дискурс в българския обществен и политически живот липсва въобще. Ние сме все едно някъде, някъде си.“

Бъдещето на платформата е замислено като дигитална свързаност и на малките български общности по света, които да обменят добри практики.

"Дигитални виртуални общности. Смятам, че това е начинът да се активират и допълнително сънародници по света, които досега не са имали представа, че могат да бъдат полезни. Това би трябвало българската държава да го прави. Платформата е един вид осъществяване на националната стратегия за българските граждани и историческите общности по света, приета 2014 година, която и досега не се осъществява, държавата е пасивна. Смятаме, че с тази платформа ще накараме държавата да промени политиката си", заяви Димитър Иванов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020