Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов и Радосвет Радев пред БНР:

В антрето на Бюджет 2021

Снимка: Ани Петрова

„В 2020 година имаме положително бюджетно салдо за септември. 9,5 млрд. лева е фискалният резерв. Имаме в бюджетното салдо още под 1 млрд. лева готови пари. Знаем, че е изтеглен заем от 5 млрд. лева. Променен е размерът на дефицита... В България съществуват фискални буфери, които позволяват да мине страната през кризата. Това вероятно ще бъде отразено в бюджета за 2021 година“. Това обобщи пред БНР Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа“, допълни, че в рамките на година с Covid-криза се събира повече ДДС, отколкото през други години.

Радев и Манолов гостуваха в предаването „Неделя 150“ в коментар по темата за бюджета за следващата година.

„След началото на коронакризата у нас са инвестирани около 600 млн. лева като антикризисни мерки. Около 330 млн. лева са за съхраняване на заетостта“, отчете Радев. Манолов допълни:

Димитър Манолов„Това, което ни се представя като данни е, че са запазени 300 хиляди работни места. През 2008 година загубихме над 400 000 работни места, които не можахме да съхраним“.

В реалната икономика според Радосвет Радев единствената мярка, която е свършила работа, е тази за микро и малки предприятия:

„Всяка мярка в подкрепа на бизнеса е добре дошла. Самите мерки се случваха на принципа опит - грешка. Общата сума от 600 млн. лева е едва половин процент от БВП на България. Съгласен съм с Кристалина Георгиева, държавите, които се погрижат да съхранят икономиките си, те ще са големите победители след кризата с коронавируса... Съгласен съм и с това, че не трябва да се спасяват бизнеси, които са фалирали преди кризата. От това зависи колко справедливи ще бъдат условията за подпомагане. В момента най-работещата мярка за съхраняване на бизнеса е мораториумът върху главниците по кредитите“.

Председателят на БСК допълни:

„Приходът в бюджета за 2018 година от корпоративния данък е 2,3 млрд. лева, за 2019 година е 2,6 млрд. лева. Към август тази година Радосвет Радевпостъпленията са 1,4 млрд. лева. Предполага се, че тази година няма да достигне 2 млрд. лева. Това е един синтетичен показател – онзи, който работи на печалба, е работещ бизнес… Не са лоши мерките, може би не са достатъчно. Най-страшното беше, че администрацията не знаеше как да го направи. Това продължава да бъде тясното място във връзката между бизнеса и държавата“.

Димитър Манолов подчерта, че трябва да се говори и за другия участник - паралелно с мораториума върху плащането на данък печалба е добре да се отвори и темата за необлагаемия минимум върху минималната работна заплата:

„Минималната работна заплата е един от сериозните източници за покриване на всички харчове в държавата и това е нещо, крайно несправедливо. Първата стъпка е да се освободи МРЗ от подоходен данък“.

Манолов и Радев коментираха и темата за индексацията на пенсиите.

Интервюто с Радосвет Радев и с Димитър Манолов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна