Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ивка Цакова: Завладяната държава е свързана с корупция в рамките на закона

Протестите са антикорупционни и антиолигархични, казва преподавателката в УНСС

Снимка: БТА

Това не са социални протести, това са антикорупционни протести и най-вече антиолигархични протести, каза пред БНР доц. Ивка Цакова от Университета за национално и световно стопанство. Тя е автор на книгата “Олигархизацията на политиката”.

„За мен въпросът са корупцията по високите етажи на властта е свързан с т.нар. превзета, пленена държава. Завладяната държава се свързва не просто с корупция по високите етажи на властта, а с легализирана корупция, корупция в рамките на закона. И още нещо – става дума не просто за завладяна държава, а за олигархично завладяна държава“, подчерта доц. Цакова в предаването „Преди всички".

Снимка: БГНЕС

Легализираната корупция се свързва например с превземането на цели пазарни сектори от няколко фирми, големи компании или банки – т. нар. монополисти. Примерът е с обществените поръчки в България в строителния сектор. Огромната част от тях – 80-90% се печелят от няколко консорциума, създадени специално за конкурсите. И никаква нормативна уредба за лобирането – както се препоръчва в доклада (докладът на ЕК за върховенството на закона в България по новия хоризонтален механизъм - бел. ред.), не би могла да реши този проблем. Никакъв закон за лобизма не би могъл да помогне повече икономически играчи от средите на малкия и среден бизнес да спечелят обществени поръчки. Така е и в аграрния сектор – няколко големи арендатори взимат лъвския пай от европейските субсидии. Това е корупция в рамките на закона, това се взима съвсем законно. Такава корупция се осъществява и през Закона за концесиите…“, коментира доц. Ивка Цакова.

Липсата на резултати в борбата с корупцията, за която сме критикувани в последния евродоклад, е свързана както с лобизма, така и с олигархизацията на политиката, смята Цакова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна