Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен понеделник с Митко Новков в „Перото“

Митко Новков в Литературен клуб „Перото“
Снимка: Орлин Огнянов

Октомври предлага на ценителите на добрата литература запомнящи се срещи в клуб „Перото“ на НДК всеки понеделник вечер от 19 часа. На 5 октомври беше литературният понеделник с Митко Новков.

„Изборът на гости за тези срещи е прецизен. Заради ковидкризата местата в „Перото“ са ограничени до 50, разговорите в по-топлите дни продължават и на откритата тераса. Поканихме Митко Новков, защото е един от най-сериозните ни литературни критици, но и сладкодумен и добър събеседник“ – каза за „Артефир“ Светлозар Желев, ръководител сектор на Националния център за книгата към НДК.



Митко Новков е от хората, които се изявяват в много и различни медии. И това му доставя удоволствие.

На въпроса какво го е насочило към работата на литературен критик – Митко Новков отговори: „Най-вече любовта към четенето и желанието да споделиш, когато си прочел нещо хубаво, нещо което много ти е харесало.“

Завършил е психология и философия в Софийския университет. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на Алма матер. Носител е на няколко национални награди, между които „Паница“ за медиен анализ (2003) и „Христо Г. Данов“ за представяне на българската литература (2016). Той е журналист, публицист и автор на осем книги с литературна и медийна критика и на есета за художници и картини. Пише и за специализираните артиздания. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавател по Радио и телевизионна журналистика в Нов български университет. Мнозина го познават като автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“ и отговорен драматург на екип „Драматургични форми“. От лятото на 2020 година Митко Новков пое ръководството на националната програма „Христо Ботев“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени