Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБУ издирва млади таланти в отворен конкурс

Снимка: nbu.bg

Университетският театър на Нов български университет започва конкурс „Зона за таланти“. Актьори и преподаватели от НБУ предизвикват деца и родители да станат част от професионалната сцена. Планират се три дати за кастинг.

„Кастингът е отворен за най-неподозирани таланти“, увери пред БНР преподавателят доц. Възкресия Вихърова, която оглавява журито. Тя призова желаещите да се включат да не се ограничават само в областта на сценичните умения.

„Приемаме и ще бъдем любопитни да видим и тези, които мислят, че рисуват невероятно, които създават влогове или блогове, които пишат текстове…“

Поканата е отворена към всички деца на възраст от 6 до 18 години, както за групови изяви, така и за индивидуални.

Екипът на театъра ще даде възможност на ентусиастите за различни срещи с публиката, уточни доц. Вихърова.

Видеа с презентации и заявки за участие могат да се изпращат до zona-talanti@nbu.bg до 15 октомври. Ще има и три дати за среща с младите таланти на живо. Ако броят на участниците е по-голям, от университета ще пуснат автобус, който да доведе майки, татковци и деца.

Идеята е всеки желаещ да стигне до кастингите, да разкаже приказка, която знае от предците в семейството си.

„Защото това е начинът, по който ние общуваме с децата си от мига, в който те идват на този свят. С тези приказни герои можем да кажем много неща, които искаме. Да се обърнем към света, към себе си, един към друг“, изтъкна доц. Възкресия Вихърова.

Позволени ли са модификации в приказните сюжети? „Нека се чувстват абсолютно спокойни в интерпретациите си – това би ни изненадало и зарадвало. Точно тук се крие неподозираният талант на човека, който разказва история – било то от сцената, било да я напише на хартия.“

Най-голямата награда в конкурса е високотехнологичен дрон.

Друга, не по-малка награда обаче ще бъде отворената сцена на учебния театър на НБУ след Коледа и Нова година за концерти и други изяви на децата. „Да им предложим възможност да продължат обучение с млади актьори за развитието на техния талант“, посочи доц. Вихърова.

Още информация чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна