Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Готев: Откакто България е в ЕС, мястото ѝ в класацията за свобода на медиите е все по-назад

"Откакто България е в ЕС, мястото ѝ в класацията за свобода на медиите е все по-назад", коментира пред БНР журналистът от Euractive.bg Георги Готев, който ще бъде модератор на Международна конференция, посветена на свободата на медиите в България,. Домакин на форума, който ще се проведе днес в София, е евродепутатът Елена Йончева, член на парламентарната група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Основен гост ще бъде зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

По думите на Готев преди десетина години страната ни е била на по-добра позиция сред страните в Европа:

"Няма гаранция, че когато една страна влезе в ЕС, тези проблеми ще се решават. В България нещата тръгнаха по най-лошия начин. ... Ние сме си виновни за това".

Журналистът подчерта, че пред еврокомисаря Вера Йоурова ще бъде поставен въпросът, защо ЕК си затваря очите, когато огромните суми, идващи като евросредства за реклама за медиите, се оставят правителството да ги преразпределя. Нима не е възможен друг, по-справедлив начин, заяви той.

Готев подчерта, че България има силна разследваща журналистика и изказа надежда, че европейският прокурор може да стъпи на разследванията на български журналисти.

"За първи път европейски прокурори ще може да разследва безобразията със злоупотребите с евросредства и те могат да се опрат на разследващата журналистика". 

Журналистът беше категоричен, че е много важно да се търси решение на проблемите на национално ниво, а не задължително да се търсят европейски механизми.

Интервюто на Веселина Миланова с Георги Готев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна