Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов записа албум с 10 песенни класики на дядо му Йосиф Цанков

Представя го на живо на 15 октомври

| обновено на 12.10.20 в 13:59
Снимка: Марина Василева

Известният тромбонист Вили Стоянов най-сетне ще представи албума с наново аранжирани песни  (в инструментален вариат) на своя дядо Йосиф Цанков.

Проектът се казва "Срещи с деди Йожи", а албумът носи името на една от най-красивите пиеси на големият композитор „Онзи вятър от първата среща“.

Фините и красиви аранжименти изцяло са дело на тромпетиста Михаил Йосифов, с когото Вили Стоянов е свързан творчески отдавна и който има точният усет към даването на нов живот на песни от миналото.

„Не знам дали някой, освен може би най-близките около мен, си е дал сметка, какво означава тази инициатива за мен. Но истината е, че в последните месеци буквално живеех за нея. Мислите, чувствата, съзнанието и подсъзнанието ми, цялото ми същество, всичко беше устремено натам“ написа Вили Стоянов в профила си във фейсбук по повод представянето на 15 октомври.

"Реших го през миналата година, сякаш изведнъж", разказа пред Радио София Вили Стоянов. - Давам си сметка, че композициите на моя дядо са трудни за изпълнение, но голямото достойнство на музиката му е силната емоция."

Заглавията в албума са 10, всяко от тях подбрано, защото има силен личен елемнт- "Пеят сто китари", "Повей, ветре", "Аз срещнах случайно две сини очи" и, разбира се, най-разпознаваемата в международен план “Керванът“.

Записите в албума направени с биг-бенд, но на 15 октомври те ще бъдат представен от секстет. Освен Вили и Мишона сцената  ще бъдат и съмишлениците Димитър Льолев – саксофон, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, и Борислав Петров – ударни.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Вили Стоянов и ще научите подробности за албума, но и любопитни житейски факти за големия шлагерен композитор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна