Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Милена Матева

БНР Новини
3
Снимка: Галерия Астри/Фейсбук страница

Преди три години художничката Милена Матева се завръща в България, за да открие първата си самостоятелна изложба в галерия „Астри“. След 20-годишно отсъствие от артистичния ни живот – защото живее и работи в Испания, Мадрид.

Сега публиката я преоткрива наново. Тя не е позната на младото поколение, но е запомнена с колекцията си, определена като събитие тогава. Сега Милена Матева е отново тук, не лично, но със своето изкуство. 

В галерия „Астри“ тя представя новата си изложба със заглавие „Всеки ден е неделя“. Показва около 20 произведения, акрил върху платно или дърво, разположени в три цикъла: „Всеки ден е неделя“, „Фасади“ и „Пейзажи“, рисувани в периода на изолацията и неизбежно теми, свързани с новата реалност.

От дръзкото наблюдение на личността „Всеки ден е неделя“ погледът преминава през средата на обитаване – „Фасади“, за да достигне тотално физическо и духовно освобождаване в „Пейзажи“. 

Матева е завършила специалност живопис във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и методий“, в Мадрид води школа по рисуване.

Поради строгата изолация в Испания Милена Матева не може да присъства тук, но „духът на възможната свобода, независимо къде и как, е осезаем“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна