Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологично намигване: Симфония номер 6 на Моцарт ще прозвучи за първи път у нас

"И това ще мине!" казва цигуларят Минчо Минчев за страховете от коронавируса

Снимка: БГНЕС

„Удоволствие е човек да свири пред родна габровска публика!“, това каза пред БНР изтъкнатият световноизвестен цигулар и музикален педагог професор Минчо Минчев за концерта си в Габрово тази вечер.

Събитието е съпътствано с два повода – 70 годишнината на проф. Минчо Минчев и 160 години от създаването на града.

Проф. Минчев ще свири с габровския камерен оркестър с музика от 18 век, като всички творби ще имат смислови връзки. Ще могат да се чуят произведения на Бах – концерт за цигулка и обой, Хайдн също ще бъде включен, ще има и пантомима от страна на музикантите на оркестъра.

„Това е заслуга на главния диригент Иван Стоянов, на който съм безкрайно благодарен – човек с огромна енергия и вдъхновение, който успява. Дано да доставим радост на публиката тази вечер.“

С намигване към публиката във връзка с епидемиологичната обстановка ще бъде изсвирена за първи път в България ранната Симфония номер 6 на Моцарт – весело произведение, което Моцарт написва на 11 години по време на голямата епидемия от шарка в Австро-Унгарската империя.

„Аз го приемам това включване на симфонията на Моцарт за шарката като едно предизвикателство. Сигурен съм, че скоро ще има решение на избегнем този вирус, не трябва да се поддаваме на страховете си , защото и това ще мине.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени