Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокус върху соцархитектурата в лекция на Анета Василева

Партийният дом днес е и декор за протести.
Снимка: БГНЕС

Днешната лекция от цикъла отворени лекции на архитект Анета Василева е посветена на социалистическия реализъм в архитектурата. Василева е част от архитектурната група WhATA. Лекциите проследяват следвоенните архитектурни тенденции в България до 2000-а година. В края на всяка лекция има дискусия със студенти.

Социализмът е бил изследван архитектурно съвсем малко. Има много подборни политически, исторически, икономически, изкуствоведски изследвания, но в архитектурата има още какво да се направи, смята архитект Анета Василева.

Част от дискусията ще бъде въпросът как архитектурата може да оформя политическата култура. Част от лекцията на архитект Василева днес ще бъде насочена към Партийния дом, в който се премести Народното събрание.

„Всяка смяна на сграда, всяка реконструкция на сграда е вид политическо послание. Ако бившият Партиен дом беше променен чрез тотална реконструкция, това би показало липса на каквато и да е връзка с предишния режим, радикално изтриване на травматична памет. Ако сградата беше третирана като културно наследство, тоест бяха запазени всички материали и декорации – с това бихме показали желание да живеем в мир със собствената си история“, каза архитект Анета Василева в предаването „Хоризонт до обед".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна