Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи - не само инструмент, а сила, криеща опасности

Снимка: https://pixabay.com/

Социалните мрежи са нов и широкодостъпен инструмент за споделяне на знания и информация. Този комуникационен канал промени масовата аудитория по такъв начин, че тя започна да търси и да иска повече информация. Образно казано тя започна да “копае дупка”, която следва да бъде запълнена с полезна, вярна и точна информация, каза пред Радио София комуникационният специалист Любомир Аламанов. Липсата на подобна информация води да “избуяване” на конспиративни теории, като един от примерите е навлизането на 5G технологията и споровете около тях.

И макар и много популярен и широко разпространен инструмент, социалните мрежи не са целият наш живот. От нас зависи колко и как ще ги използваме, категоричен е Аламанов.

Собственикът на PR компания Радослав Бимбалов продължава темата с позицията, че социалните мрежи са сила, а всяка сила крие своите опасности. Популярните социални платформи с течение на годините се промениха значително и станаха много комерсиални. За да бъдеш чут и забелязан днес се изисква повече от това да си оригинален - изискват се инвестиции, изтъкна Бимбалов.

Социалните мрежи все още могат да бъдат разглеждани като свободна зона, тъй като има много зависими медии, които са добре платени. И неслучайно се превръщат в основен канал на обществените протести. Затова и в момента са много важни за българите. 

От друга страна никой не може да твърди, че социалните мрежи са безопасно място. Потребителите изкарват на показ най-съкровените си неща - пристрастията и стремежите, мечтите и желанията, напомни Бимбалов и добави, че всеки човек би трябвало да осъзнава жертвите които прави. 

Още подробности за особеностите на социалните мрежи и "подводните камъни" в тях - чуйте в интервютата на Александра Илиева с Любомир Аламанов и Радослав Бимбалов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна