Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Киргизстан подаде оставка

| обновено на 15.10.20 в 19:29
Сооронбай Жеенбеков, президент на Киргизстан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Киргизстан подаде оставка на фона на нестихващите масови протести в страната.

Сооронбай Жеенбеков заяви, че не иска да остане в историята на страната като президента, пролял кръвта на свои сънародници.  "Не съм се вкопчил във властта", подчерта държавният глава в съобщение за мотивите за оставката си.

Според него ситуацията заплашва с ескалация на конфликт между служителите по сигурността и протестиращите. "За съжаление агресията не стихва, продължават исканията за незабавната ми оставка. В този случай военните и органите по сигурността са длъжни да използват оръжие, за да защитят държавната резиденция", каза Жеенбеков, като призова и двете страни да не се поддават на провокации.

По-рано говорител на президента обяви, че той ще подаде оставка, след като в страната бъдат произведени парламентарни избори. Те вече се състояха на 4 октомври, но заради недоволството от резултатите се стигна до безредици.

Премиерът Киргизстан Садир Жапаров обяви, че ще поеме функциите на президент, след като парламентарният председател Канат Исаев е отказал временно да изпълнява длъжността държавен глава.

Ройтерс уточнява, че съгласно конституцията на страната Жапаров трябва да организира президентски избори, в които няма право да участва като кандидат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна