Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една жена, една кола, една пустиня - австралийската

| обновено на 16.10.20 в 11:13
Снимка: Лили Тоушек

Съвсем сама една българка - Лили Тоушек, прекосява с колата си над 11 000 км през австралийската пустиня за месец-два. По професия е адвокатка, но пътуванията явно са в кръвта й. И е готова да разкаже за своите преживявания и срещи с аборигените, за съкралните места, които е посетила и митовете и легендите, свързани с вятъра, които е проучила и описала в своята дисертация за Charles Darwin University.

Пред Радио София тя разказа как университетска стипендия през 2018 г. я отвежда в Австралия, за да прави сравнително изследване в областта на фотографията и митологията между хората на Балканите и аборигените.

Живее известно време с местно племе и разбира, че там хората – за разлика от нас – поддържат връзката с природата въз основата на заедността, а не на покоряването и експлоатацията й.

На 23 октомври вечерта Лили Тоушек ще покаже снимки от пътуването си, ще разкаже за своети преживявания в страната континент, за другите жени с кемпери – за удоволствие или като бягство от проблем, които е срещнала, и разбира се за природните красоти и предизвикателствата.

Чуйте разговора на Петя Калнакова с Лили Тоушек.
Снимка: Лили Тоушек

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна