Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Златко Кълвачев: Поголовното тестване за Covid-19 е ненужно

Проф. Златко Кълвачев
Снимка: Стаматина Никова, БНР

Тревожно е, че се увеличават случаите на заразени с коронавирус, каза за БНР проф. Златко Кълвачев. "Да, има такъв вирус, да, има проблем, трябва да се реши проблемът", заяви категорично вирусологът и добави:

"Една респираторна инфекция като тази, която е неясна все още в много аспекти, има сложен механизъм, много сложно се контролира - по въздуха се разпространява, остава по повърхности".

По думите му трябва лична хигиена, здравна култура и дисциплина:

"Ние с дисциплината сме много зле, не спазваме елементарни неща, с които бихме намалили разпространението на инфекцията".   

Според проф. Златко Кълвачев контролът от страна на институциите и личната здравна култура са ключови за овладяване на разпространението на заразата с коронавируса.

"Нещата ще станат още по-сложни, когато дойдат гриповете", допълни специалистът.

"Тестването за Covid-19 има своето място. Лично аз не съм привърженик на поголовното тестване. Според мен трябва да се тестват тези, които трябва да се тестват - симптомните, за които има съмнение и да се прави изключение за напрегнатите. Ако един човек мисли има ли, няма ли - по-хубаво да се тества, за да се успокои този човек. Поголовното тестване е ненужно".

Според професор Кълвачев ваксина срещу коронавируса може да се очаква в средата на следващата година.

"Този коронавирус се оказва относително генетично стабилен, което е много добре, защото другият вариант беше - да има и този проблем при правенето на ваксина. При положение, че генетичната стабилност е относително висока, ваксината по-бързо може да се направи, да се тества и да премине през всички необходими стъпки".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна