Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават броя на леглата за Covid-пациенти в столицата

Д-р Данчо Пенчев
Снимка: БГНЕС

Подготвя се заповед за увеличаване на броя на леглата за Covid-пациенти на територията на София и до края на работния ден ще бъде факт. Това съобщи пред БНР д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Това е инфекция, която не можем да спрем със стоп палка. Тя се разпространява дифузно и е лична отговорност предпазването… Лично мое мнение е, че в София разпространението на вируса става дифузно“.

В предаването „Нещо повече“ д-р Пенчев обобщи, че от началото на пандемията у нас досега служителите на софийската регионална здравна инспекция са карантинирали над 35 600, от тях потвърдените случаи са над 6000, направени са над 5000 проверки, съставени са 806 предписания и актове. Той поясни, че в Covid-сектора работят едва 150 души. 22 души от инспекцията са положителни и повечето от тях работят дистанционно от вкъщи, въпреки че имат симптоматика.

„Недостатъчно е, за да се обхване ефективно цяла София, но въпреки това до момента удържаме фронта“.

Д-р Данчо Пенчев посочи, че на територията на София има 76 болници:

„И въпрос на организация от страна на ръководствата на лечебните заведения е да направят така, че да имат готовност за приемат болни. Проблемът не е в леглата, на територията на София има над 11 000 легла, а в персонала, защото това са хора, които работят вече седем месеца в екстремни условия“.

Интервюто с д-р Данчо Пенчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна