Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Критериите за отпускане на средства за Covid-лечение да са по-гъвкави

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

„Най-разумно би било след решение на Надзорния съвет на Здравната каса, ако се подаде заявление от дадена болница, че искат подпомагане по линия на лечение на Covid-19, да може Надзорният съвет да решава да се отпуснат средства за това лечебно заведение. Ако малките болници не бъдат подпомагани, действително могат да достигнат до фалити“. Това каза пред БНР здравният икономист Аркади Шарков във връзка с обсъждания проектобюджет на НЗОК.

Критериите би следвало да бъдат по-гъвкави, а не фиксирани относно получаването на средства за лечение на коронавируса, за да може да се реагира в критични ситуации“.

По думите му тази година ръстът в бюджета на НЗОК е около 7%, докато миналата е бил 9%.

В предаването „Преди всички“ Шарков допълни:

Бюджетът е по-консервативен, защото се очаква в края на година броят на здравнонеосигурените лица да се увеличи с 15%. Но не е логично по време на пандемия този бюджет да е консервативен. Още повече че не се знае колко здравни осигуровки ще бъдат платени“.

Според Аркади Шарков няма икономии в бюджета на Касата през тази година в перото за онколекарства и се очаква там да има преразход. Но в перо болнична помощ има икономии, защото лечебните заведения не са достигнали лимитите си.

„Неусвоените средства най-вероятно ще бъдат използвани за изплащане на надлимитната дейност за 2015 и 2016 година, въпросът е този резерв да не бъде изтеглен от Касата, а да остане в нея и да се използва за заплащане на медицинска дейност“.

Интервюто с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна