Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Българската стопанска камара оценява проектобюджета на ДОО 2021 г.

Д. Бранков: При 300 лв. минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава

БСК подкрепя вдигането на тавана на пенсиите

Димитър Бранков
Снимка: БГНЕС

„Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на лицата, получаващи по-високи заплати, с размера на получаваната пенсия“. Това каза пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бизнес организацията подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3000 лева.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. 

Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда.

Не са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията, смята още Бранков.

„Когато чуете за оценка на работоспособност, имайте предвид, че работим с терминология от 50-те години и с архаични принципи, които признават всички експерти на Министерството на здравеопазването“.

„Нямаме решение още за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева, още от предишните години, още преди 2008 година“, коментира Димитър Бранков в предаването „Преди всички".

С почти 2 милиарда лева растат разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ. От проекта за държавен бюджет за 2021 година би следвало да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите, допълни Бранков.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 година, те ще достигнат около 10 на сто от БВП. Равнището от последните години е 8,5-9%, отбеляза Бранков и нарече това „значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната“.

С увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, каза още Бранков.

„През последните години имахме забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата, така че част от тези увеличения са обосновани“.

Интервюто с Димитър Бранков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!