Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маските на открито стават задължителни, а дискотеките работят

Журналистите Емилия Милчева и Асен Григоров пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Решението да се носят маски на открито и в същото време чалготеките са отворени е обратното на умно". Така журналистът Асен Григоров коментира пред БНР обявените от здравния министър Костадин Ангелов нови противоепидемични мерки. Според него не е посочен нито един здравен аргумент защо се прави това:

Асен Григоров

"Аргументът е да се запазят гражданите и лекарите, но лекарите се заразяват от ходене по улиците ли? ... Това, което се съобщава за броя на заразените, не дава никаква статистическа информация, от която човек да може да си направи извод какво става в държавата, къде са източниците на зараза, какви хора са заразени, в какви клъстери...".

Асен Григоров посочи, че тази мярка ще е трудна за спазване и хората масово ще ходят с маски, свалени на врата, а като видят полицаи, ще ги поставят на лицата си, за да не бъдат глобявани.

Според журналистката Емилия Милчева решението за маските е чисто палиативно, защото не може да се вземе друго:

"Не може да се забрани на бизнеса с развлеченията да започне да налага ограничения сега. ... Какво се оказва - излизаш от парка с маска и хлътваш в някое заведение, където сваляш маската и сядаш на маса с компания, а на по-малко от 1,5 метра от теб има друга маса с друга компания".

Емилия Милчева

По думите ѝ намаляването на срока на карантината има основание, защото в много страни в ЕС вече е намалена на 10 дни, а някъде дори е 7 дни.

"У нас всичко е много централизирано. Не в цяла България заболеваемостта е една и съща, не в цяла България има нужда от налагане на строги ограничителни мерки, защото има обезлюдени райони, където хората живеят на големи разстояния един от друг. Трябва да се направи ясен протокол и стратегия за това какво се прави при определено ниво в определен регион. Трябва да се правят регионални планове", посочи Емилия Милчева. 

Тя подчерта, че в България винаги е имало проблем с контрола и затова определи мярката като абсолютна безсмислица. 

Интервюто на Диана Янкулова с Емилия Милчева и Асен Григоров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна