Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова: От тази порция промени в ЗРТ имаше по-големи очаквания

Имаме възможността да заявим своята активна позиция какви обществени медии искаме да имаме, посочи тя

Весислава Антонова
Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Основното решение, което иска да даде този законопроект, е как да се промени принципът на финансиране на обществените медии - БНР и БНТ. Това е тема, която дълго време се обсъжда в професионалната общност и от активните граждани, които се интересуват от обществените медии. Важно е, че това се случва, но по-важното е, че в рамките на един месец ще имаме възможността да заявим своята активна позиция какви обществени медии искаме да имаме". Това каза пред БНР медийният експерт Весислава Антонова във връзка с предстоящото днес разглеждане от правителството на проект за промени в Закона за радиото и телевизията, вносител е министърът на културата. Измененията се отнасят до финансирането на двете национални обществени медии, което да се приведе в съответствие с европейските изисквания. Втори пакет промени са внесени за обществено обсъждане.

По думите ѝ е важно всеки да каже какво да се промени в този закон, че БНТ и БНР да бъдат независими медии, да имат достатъчно финансиране и то да гарантира тяхната независимост, а да не бъде под контрола на държавата, "както сме свикнали досега".

"На прага на тази втора порция промени в ЗРТ имаше много по-големи очаквания - да се засегне не само моделът на финансиране, а да се влезе по-навътре и до модела на управление, да се променят някои изисквания за управителните съвети и за генералните директори. Аз не ги виждам в този законопроект", подчерта Антонова и добави, че този проектозакон е добро начало по отношение на модела на финансиране на обществените медии.

Според медийния експерт законопроектът предвижда парите за БНР и БНТ да се отпускат според обществената им мисия: 

"Много подробно разписани в 14 точки, могат да бъдат и дописани, има по-ясен контрол", посочи тя и уточни, че сега парите се дават на т.нар. час програма, което е много формален критерий:

"Не се прави разлика между един час публицистично предаване и един час кулинарно предаване. Какво означава час програма? Има и извън програмни форми, ние сме в една цифрова среда - обществените медии развиват своите сайтове, имат желание да развиват подкасти и други форми, които са типични за дигиталната среда". 

Весислава Антонова подчерта, че еманципирането на обществените медии зависи и от самите медии, и от обществото, което да бъде контрольор на това, което се случва.

Интервюто на Силвия Великова с Весислава Антонова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна