Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По Ком-Емине за 21 дни

| обновено на 22.10.20 в 12:05

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията.


Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално, изминавайки най-дългия пешеходен маршрут в България, този от връх Ком до нос Емине. Правят пътуването си за 21 дни, от 5 до 26 септември. Инициативата е на Диан, който случайно преди две години отива на събиране на хижа с приятели и както сам казва „оттогава не се е спрял”. 


Станали свидетели на безводие в планината – особено в района на Котленския балкан, на срещи с хижари, които ги посрещали със софри като от едно време.

Колкото по-малко вода има, толкова повече носиш на гърба си по време на прехода, казват двамата варненци.

Очаквали да намерят своя оазис до изворите на Камчия, но вместо голям воден поток, напълнили две бутилки вода за половин час.

Неприятно били изненадани, че и много от чешмите са пресъхнали. От Прохода на Републиката до Котел от около 20 чешми, вода течала само от 3. Много от малките изворчета също са пресушени. На места се натъкнали само на корита за водопой на добитък, но все пак се намирало възможност и те да утолят жаждата си.


Казват, че по време на целия си маршрут са срещали добро и топло посрещане от хижари и села... с някои изключения. Имали срещи и с друг вид - "птички с четири лапички". 


Целия разговор с Диан Митев и Любомир Калчев може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна