Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По долното течение на Камчия вода има, засега (фоторепортаж)

| обновено на 09.09.20 в 14:08

Провокирани от новините за спада на нивото на р. Камчия и намалелия полезен обем на язовирите Тича, Камчия и Цонево, които и трите са захранвани от притоците на Камчия – Луда Камчия и Горна Камчия, и предупрежденията за потенциален воден режим по Черноморието, наш екип се разходи до устието и по част от течението на р. Камчия.

В най-долното ѝ течение, водата е спаднала, но я има.

В района на рибарското селище, в средата на реката, дълбочината е около 3 м. "Била е и повече", разказва Иван Стоянов - един от дългогодишните рибари и собственици на лодки, които разхождат туристи по реката, който от няколко години живее постоянно в района. За последно, високи води е имало преди година и девет месеца.
"Сега реката е ленива, заради което пясъкът и морето я подпират до устието ѝ и тя не може да се излива. Водата се застоява", пояснява Стоянов.

Само от декември 2019 г. до началото на септември 2020, рибарите 11 пъти са дълбали и копали, за да достигне водата до морето, където се влива.

Срещнахме Иван Стоянов на рибарския пристан. Металните ограничения на лодката му до лявата му ръка са точката, до която Камчия се е вдигала високо за последно преди близо две години.


Няма достатъчно вода в Камчия, бяха първите му думи. Какво още разказва може да чуете в звуковия файл.


До устието на реката, срещнахме Светлозар Пенчев от Русе, току що бе приключил спускането си с каяк по Камчия.


Много дървета в реката и затлачвания спират достъпа нагоре по течението, поясни той.

Няма туристи, а малкото, които се престрашават да се качат в рибарските корабчета и да се разходят 3-4 км. по течението на Камчия до началните точки на резервата Лонгоз, са неколцина българи и поляци.
Корабчета пътуват нарядко и само с по 3-4 души в тях.

И ако в тази най-ниска част на Камчия липсата на вода не се вижда и усеща особено, то на други места спадът е видим. Фотографът Румен Сарандев преценява колко по-ниска е реката от последният път, когато е идвал  - между 50 и 70 см.

Тези туфи, по които понастоящем успешно може да се организира бягане по пресечен терен, само преди няколко месеца бяха под около 20 см. вода. Видими са и дървените стволове, които са били залети от реката.

Така изглежда към днешна дата устието на Камчия, след последното му 11-то издълбаване на запушената от пясъка река само преди броени дни.

А някога, толкова някога, колкото може да е, тук всичко беше залято с вода. Сега на мястото на последните метри от някогашното устие властва пясък.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината..

публикувано на 30.11.20 в 15:23

С тържествена литургия бе отбелязан Андреевден във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света архиерейска литургия в катедрални храм "Свето Успение Богородично" в морската столица по повод деня на Св. апостол Андрей Първозвани. Той припомни ,че св.апостол Андрей обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос, днешна Варна. След службата Даниела Стойнова..

публикувано на 30.11.20 в 14:38

По-ниски ренти в Добруджа

Продадохме последните количества пшеница и сме готови да започнем да изплащаме рентите. Това каза  председателят на земеделска кооперация "Приморец" Иван Йорданов . Плащането на декар ще е с 20 лева по-малко в сравнение с миналата стопанска година. Причина за това е сушата, от която най-много пострадаха морските общини в Добруджа. Кооперацията..

публикувано на 30.11.20 в 08:59

Смарт контракти и блокчейн навлизат в ежедневния живот

Поредното затваряне в домовете ни, безспорно ще доведе до още повече електронни покупки, използване на електроннои документи и пр. До броени седмици се очаква да имаме е-рецепта и е-направление ще има до седмици (или поне така е според думите на вицепремиера Томислав Дончев и на здравния министър Костадин Ангелов.  Навлизането на новите..

публикувано на 30.11.20 в 13:00

Пчели „учат” дронове да преминават през процепи

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са изследвали поведението на пчелите и са установили, че пространствената им ориентация може да помогне за създаването на миниатюрни летящи роботи и дронове с подобни умения, пише сп. „Протоколи на Американската академия на науките”. Притежавайки относително малък мозък, тези насекоми..

публикувано на 28.11.20 в 13:17
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 28.11.20 в 08:46

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51