Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Иванов IT експерт:

Настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти

Снимка: стоп кадър от клипа

Технологичният сектор в България и настоящият и бъдещ триумф на родните IT специалисти, както и защо видеоклип, посветен на традициите и успехите на страната ни в иновациите, я рекламира най-убедително пред света? Имаме със сигурност уникална позиция на България и тя е в дългогодишните традиции в сферата на технологиите. Това твърди IT експертът и предприемач Георги Иванов, основател и управител на платформа, която посредничи на IT специалисти да си намират работа.

"Триминутно видео популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона. Клипът представя знакови открития и иновации, онагледява бизнес средата и бързо развиващата се дигитална екосистема у нас", разказа Иванов в "Нашият ден". Можете да гледате клипа тук.

„Имаме страхотни кадри – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разширим набора от хора. В момента има, да кажем, максимум 80 хиляди души в IT индустрията, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните специалисти са около 50 хиляди души максимум. Това нещо, за да сме конкурентоспособни, трябва да се разшири“, коментира Георги Иванов и прогнозира, че българските компании ще започнат да наемат повече хора през есента.

„През летните месеци имахме двойно по-малко обяви за работа, отколкото март. На платформата ни забелязваме, че отново са минати нивата, които бяха най-силни преди Covid пандемията да удари. Компаниите започват да наемат активно. Нови компании ни стават клиенти. Тенденцията е, че в момента сме на по-високи нива, отколкото преди пандемията.“

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна